Az ügyelő a színpad belügyminisztere Fotó: Veszprémi Petőfi Színház

Az ügyelő a színpad belügyminisztere

Írta:  Veszprémi Petőfi Színház november 21 2019 Betűméret Betűméret csökkentése Betűméret növelése

Egyik legvarázslatosabb, legtitokzatosabb és talán legfélelmetesebb szakma a színházban az ügyelő hivatása - erre derült fény a Veszprémi Petőfi Színház Petőfi Szalon című rendezvény-sorozatán szerdán délután.

Az új kezdeményezés küldetése, hogy a színház számára nélkülözhetetlen és a nézők számára láthatatlan dolgozókat „elővarázsolja” a kulisszák világából. Havonta egy alkalommal megismerkedhetnek olyan kollégákkal, akik nélkül nem működhetne egyetlen színház sem. Legutóbb az ügyelők különleges munkája tárult a nézők elé a Veszprémi Petőfi Színház előcsarnokában. Szentmiklósi Ildikó és Madár Károly Zoltán ügyelőkkel a sorozat ötletgazdája Kellerné Egresi Zsuzsanna igazgatóhelyettes beszélgetett.

A Petőfi Szalon elején az ügyelők munkájával kapcsolatban a színészek véleményét ismerhettük meg, akikben legtöbbször a szigorúság és a fegyelem fogalmazódott meg.

Szentmiklósi Ildikó és Madár Károly Zoltán 38, illetve 27 éve érkeztek a Veszprémi Petőfi Színházba.

Ildikó először a társalgó büféjében dolgozott egy álláshirdetésre jelentkezve, ahonnan egyszer beugrott súgónak. Pár évvel később egy rövid kitérő után visszatért a színházba, először kellékesként, majd súgóként, de végül az ügyelői munkakörnél kötött ki és végzi ezt a munkát 1982 óta.

Zoltán 27 éve tagja a társulatnak. Színjátszóként statiszta volt egy darabban, de nem sokkal később - 1992-ben - felajánlották neki az asszisztensi, illetve az ügyelői munkalehetőséget, az utóbbit választotta.

 

Az előadás kapitánya az ügyelő - idézte Szilágyi Tibort Ildikó, Zoltán pedig úgy fogalmazott, hogy a fegyelem és a figyelem a legfontosabb számukra – megerősítve a beszélgetés elején elhangzott színészi véleményeket.

Megtudtuk, az ügyelő egy darabot az olvasópróbától az utolsó előadásig elkísér, ami alatt a saját szövegkönyvükbe jegyzetelik fel a legfontosabb tudnivalókat, például mikor, melyik színész honnan lép a színpadra, vagy éppen pontosan hol állnak a díszletek. Mire elérkezik az előadás, addigra ezeket megtanulják, de minden esetben úgy készül az ügyelői példány, hogy szükség esetén abból más is levezényelhesse az előadást. Az ő felelősségük többek között, hogy minden színész időben a színpadon legyen, ezt az ügyelőpulttól koordinálják, hangjuk pedig hangszórók segítségével jut el a színház minden helyiségébe.

Mind a ketten megfordultak a színpadon is, Zoltánt azonban még a mai napig láthatják a nézők statisztaként, de saját elmondása szerint soha nem akart színész lenni.

Mint megtudtuk, a legnagyobb hiba, amit egy ügyelő elkövethet, ha úgy indít el egy előadást, hogy nincs meggyőződve arról, hogy megérkezett-e az összes fellépő szereplő. Ildikónál ez megtörtént, elmondhatatlan félelmet érzett, de Zoltán múltjában is volt olyan este, amikor az utolsó pillanatban érkezett meg a fellépő. Végül mindig zavartalanul lement az előadás, a nézők pedig semmit nem vettek észre ebből.

December 9-én, hétfőn egy újabb színházi szakmával ismerkedhetnek meg közelebbről a nézők, ekkor az értékesítés, a törzsnézők és a rajongók bemutatására kerül sor.

Ezt már olvasta!?

A pályakezdők elhelyezkedését segítik

A Veszprém a jövőd nevet viselő kezdeményezés keretében egyéni és csoportos kompetencia fejlesztésekkel és ösztöndíjjal is támogatnák pályakezdők elhelyezkedését. 

Az áruházlánc 2017. január 1-je óta 200 millió forintot fordított a Tesco Akadémia képzéseire, amelyen 3294 fő vett részt.

Félpályás útlezárás a belvárosban

Gyűlés miatt ideiglenes útlezárásra kell számítani a megyeszékhelyen szeptember 23. és október 18. között minden hétköznap.

Árokba borult egy terepjáró

Árokba borult egy terepjáró a 8-as főút 48-as kilométerénél Veszprém határában hétfőn este.

Kell a kerékpározás minden iskolába!

Közel száz diák küzdött április 21-én a Fenntarthatóság MindenKOR rendezvény keretén belül a Séd patak völgyében a Kerékpáros Diákolimpia Országos Elődöntőjében.

Bakony Média névjegykártya