Veszprémbe érkezett a Goethe Intézet Helyi párbeszéd programja

Írta:  8200 Veszprém december 05 2019 Betűméret Betűméret csökkentése Betűméret növelése

A Goethe Intézet legfontosabb célkitűzései közé tartozik, hogy a fővároson kívüli kulturális életet megismerjék.

December 2-án, hétfőn délután a budapesti Goethe Intézet és a veszprémi Pannon Egyetem Modern Filológiai és Társadalomtudományi Kar Társadalomtudományi Intézetével közösen rendezte meg Helyi párbeszéd című programját.

A Goethe Intézet Dunaújváros, Pécs és Nyíregyháza után Veszprémben is megtartotta a Helyi párbeszéd című eseményt. A rendezvényen Bordás Máté, a Versum irodalmi platform szerkesztője tartott impulzuselőadást, melyből kiindulva Méhes Márton kultúrmenedzser koordinálásával érdemi vitafórum bontakozott ki. A kerekasztal-beszélgetésen a Művészetek Háza, a Vár Ucca Műhely, az Ex Symposion, Veszprém Város Vegyeskara, a Kabóca Bábszínház, a Veszprém Megyei Levéltár, a Tempevölgy folyóirat, a balatonfüredi Fordítóház, a Sziveri János Intézet, a Veszprém-Balaton 2023 Zrt. és a Pannon Egyetem is képviseltette magát. 

A Goethe Intézet legfontosabb célkitűzései közé tartozik, hogy a fővároson kívüli kulturális életet megismerjék, és akár az adott településsel karöltve szervezzenek programokat az adott igényeknek megfelelően. – Számomra ez az első ilyen rendezvény, amelyen részt vehetek, hiszen csak nemrégen vagyok a Goethe Intézet vezetője. Nagyon örülök, hogy Veszprémbe is eljuthatott ez a program, hiszen Budapestről a vidéki városokra tekintve csak nagyon keveset tudunk ezeknek a régióknak a kulturális életéről. A célunk ezzel a rendezvénnyel, hogy megismerjük és megértsük Önöket – mondta el Evelin Hust, a budapesti Goethe Intézet igazgatója.

Méhes Márton a veszprémi beszélgetésen a régió kulturális előnyeire, sikereire, valamint hátrányaira fűzte fel a diskurzus fonalát. A beszélgetés során kiderült, a legtöbb intézmény kevés sikerrel tudja megszólítani a fiatalabb generációt. András Ferenc, a Társadalomtudományi Intézet igazgatója szerint kulcsfontosságú lenne a diákság Veszprémben töltött napjainak a növelése, hogy egy élhető, otthonos környezetet teremtsünk a fiataloknak a megyeszékhelyen. 

Az erre irányuló törekvéseket erősítik a Can Togay és Mike Friderika által felvázolt EKF 2023-as projektek előkészítése, hiszen, ahogyan Mike Friderika fogalmazott, az Európa Kulturális Fővárosa pályázatban a fiatalok a kiemelt célközönség, ezt pedig nem elég leírni, meg is kell tudni valósítani. 

Tóbiás Krisztián, a Tempevölgy folyóirat főszerkesztője tapasztalatai alapján azt javasolta, hogy ne a közönséget igazítsák a megszervezett programokhoz, hanem a rendezvényeket a közönséghez. – A fiataloknak már nem azok az álmaik, amelyek az idősebb generációknak, ezért fel kell mérni az igényeket, és meg kell találni a megvalósításhoz szükséges formát – tette hozzá a főszerkesztő. 

A beszélgetésen résztvevők Veszprém egyértelmű erősségei közé sorolták az igényes helyi közönséget, vagy az EKF csapata által már létrehozott, vagy tervben lévő projekteket, mint például a Művészetek Házával közös Future Lab-at. Hegyeshalmi László, a Művészetek Háza igazgatója elmonda, a veszprémi Művészetek Háza a kultúra minden szegmensével foglalkozik, és a tervezett Future Lab projekten belül még tágabban, a tudomány bevonásával is szélesítenék a repertoárjukat. 

A Helyi párbeszéden a résztvevők tartalmas, problémaorientált beszélgetést folytattak, és gyümölcsöző kapcsolatokat és ötleteket osztottak meg egymással. A rendezvény zárásaként a Goethe Intézet igazgatója kiemelte, a veszprémi közösség nagyon nyílt és őszinte kommunikációt folytatott, és a Goethe Intézet a továbbiakban is nyitott hasonló beszélgetésekre.
 

Ezt már olvasta!?

Kerékpárt lopott a debreceni férfi Veszprémben, de ez nem maradt büntetlen

Itt a bizonyíték, a veszprémiek éberen őrzik a város biztonságát. 

Tűz ütött ki a Haszkovón

A városi hivatásos tűzoltók az épület valamennyi lakását kiürítették, az intézkedés huszonkét lakót érintett.

Két nap alatt tizennyolc ittas vezető

Az elmúlt hétvégén igazoltatott sofőröknél több esetben is pozitív értéket mutatott az alkoholszonda Veszprém megyében.

Egy Veszprém megyei tűzifa-kereskedő már lebukott.

Elkészültek az adóbevallási tervezetek

Aki egyetért a dokumentum adataival, annak nem kell tennie semmit, május 20-án a tervezet a kiajánlott adatokkal hivatalos szja-bevallássá válik.

Bakony Média névjegykártya