Nézők nélkül nincs színház

Írta:  8200 Veszprém december 10 2019 Betűméret Betűméret csökkentése Betűméret növelése

A néző a szervezésen, az értékesítésen keresztül találkozik először a színházzal, ezért különösen fontos, hogy pozitív benyomást keltsen – többek között erről is szó volt a Petőfi Szalon legutóbbi beszélgetésén.

A Veszprémi Petőfi Színház kezdeményezésének küldetése, hogy a színház számára nélkülözhetetlen és a nézők számára láthatatlan dolgozókat „elővarázsolja” a kulisszák világából. Havonta egy alkalommal megismerkedhetnek olyan kollégákkal, akik nélkül nem működhetne egyetlen színház sem. Legutóbb az értékesítés mindennapjaiba engedett betekintést Pintér Edit szervezési csoportvezető, illetve Borosné Kocsis Erika, aki civil szervezőként az Évad nézője címet is kiérdemelte.

Néző nélkül nincs színház – szögezte le rögtön a beszélgetés elején a program ötletgazdája, a délután házigazdája Kellerné Egresi Zsuzsanna igazgatóhelyettes. Az értékesítés összetett és nehéz feladat, kell hozzá vonzó repertoár, kapcsolati tőke, rátermettség, agilitás. Évadonként több mint 100 ezer néző érkezik a Veszprémi Petőfi Színházba, közülük több mint 20 ezer bérletes. Ez a szám a vidéki színházak körében – a lakosság arányait nézve – kimagasló mutató.

A jegyek eladása azonban nem mindig megy zökkenőmentesen – mutatott rá Pintér Edit. „Talán azokkal a legnehezebb, akik konkrét elképzeléssel jönnek, hogy pontosan hol szeretnének ülni, de nekünk az a feladatunk, hogy eladjuk minden széket” – mondta hozzátéve, szerencsére befolyásolhatók a nézők és persze a végén mindenki elégedett a kapott helyével.

Borosné Kocsis Erika bevallása szerint a fővárosban élve úgy gondolta, vidéken nincs színház, azonban Székesfehérvárra költözve eljutott a helyi színházba, nem sokkal később pedig megismerte a Veszprémi Petőfi Színházat, a hangulatát, a szellemiségét, az előadásokat és végérvényesen beleszeretett. „Hamar egyértelművé vált, vidéken is vannak jó darabok, jó színészek” – tette hozzá. A színházi iránti rajongása, megszállottsága eredményeként kiérdemelte az Évad nézője címet a Veszprémi Petőfi Színháztól, hiszen volt olyan produkció, amit harminc alkalommal is megnézett.

Nagyon kritikusak a nézőink – ismerte el Pintér Edit, hozzátéve, gyakran meg kell szelídíteni őket, viszont annál nagyobb siker nincs, mint amikor egy esetleges ellenállást sikerül kedves köszönömre fordítani.

A beszélgetés folyamán az is kiderült, a néző nem mindig tudja, hogy pontosan milyen darabra is szeretne jegyet váltani, így születnek ilyen megmosolyogtató kérések, mint a Nyitott pincék, vagy éppen a Holt lelkek társaságára szóló jegyek, esetleg a Kurázsi mama helyett a Holle anyóra. Az sem könnyíti meg a kommunikációt, amikor a „Hova kéri a jegyet?” kérdésre a „Nézőtérre” a válasz.

Nagyon fontosak az emberi kapcsolatok ebben a szakmában – mondta Pintér Edit, aki azt is elmondta, nagyon sok civil szervező segíti a munkájukat nap mint nap, aki pedig betér a jegyirodába, a pult mögött ülő hangulatától függetlenül mindig a maximális odafigyelést kapja.

A színházi szervezői hálózat nem csupán a „hivatásos” alkalmazottakból áll, hanem a nézőkből, a véleményük alapján elindult élő marketingből, így együtt alkotnak egy erős bázist, akik segítik a helyi és környékbeli emberekhez eljuttatni az előadások hírét. Köszönet érte nekik! – összegezte az érdekes beszélgetést Kellerné Egresi Zsuzsanna.

A Petőfi Szalon januárban is folytatódik, akkor a világosítók titokzatos világával ismerkedhetnek meg a nézők.

Ezt már olvasta!?

Több közteher mértéke csökken

Január elsejétől több lakossági és vállalati adó és más közteher mértéke is csökken, nő a minimálbér és a szakmunkás bérminimum.

Sok munkát adott az eső

A tűzoltók a reggeli óráktól kezdve 26-szor vonultak ki káresetekhez Veszprém megyében - tájékoztatott a katasztrófavédelem.

Éghajlatváltozási vészhelyzetet hirdetett az Európai Parlament

Éghajlat- és környezeti vészhelyzetet bejelentő állásfoglalást fogadott el az Európai Parlament strasbourgi plenáris ülésén csütörtökön.

Fizetés nélküli szabadság esetén a munkavállalónak kell fizetnie az egészségügyi szolgáltatási járulékot

A közlemény szerint a biztosítási jogviszony szünetelésének első napja utáni 15 napon belül be kell jelentkezni a NAV-hoz.

Mezőgazdasági szakbolt nyílt a belvárosban

A nyitást a tavaszi munkálatok kezdetéhez igazították.

Bakony Média névjegykártya