Fény derült a világosítók munkájára

Írta:  8200 Veszprém január 21 2020 Betűméret Betűméret csökkentése Betűméret növelése

Folytatódott a nézőknek láthatatlan, a színház számára nélkülözhetetlen szakmák bemutatása a Veszprémi Petőfi Színházban hétfőn este.

A Petőfi Szalonban ezúttal a világosítók munkájára derült fény.

Kellerné Egresi Zsuzsanna ötletgazda a régi idők nagy világosítói közül Somogyi Györgyöt és a jelenlegi munkatársak közül Bodor Jánost, a Veszprémi Petőfi Színház világosító tárának vezetőjét hívta vendégül, hogy meséljenek a titkokat rejtő, különleges, érdekes munkájukról.

A színházi munka arisztokratái a világosítók, külön kasztot alkotnak – idézte rendezők, és színházi szakemberek véleményét az est megálmodója, házigazdája Kellerné Egresi Zsuzsanna igazgatóhelyettes, majd kérdéseivel és a válaszokkal végigvezette a hallgatóságot a világosító szakma szakaszain, próbakezdéstől a bemutatóig, majd a hétköznapok, a kihívások, problémák, vészhelyzetek sokaságán át érdekes, színes, humoros történeteket elevenítettek fel a vendégekkel.

A premiert megelőző főpróba héten mi tesszük rá a koronát az előadásra a fények beállításával – mondta Somogyi György, hozzátéve, nagyon fontos, hogy jól együtt tudjanak dolgozni a rendezővel, hiszen rajtuk múlik, hogy mi látható a színpadon és mi tűnik el a szemek elől. „A rendezők ki vannak szolgáltatva nekünk” – tette hozzá nevetve.

Bodor János szerint egy díszletet meg lehet világítani úgy, hogy gyönyörű legyen, de el is lehet tüntetni, ezért érdemes jóban lenni a világosítókkal – erősítette meg mosolyogva a korábbi véleményt. Ezzel együtt az a cél számukra is, hogy tökéletes legyen a végeredmény, hiszen a világosítók munkája sokat tesz hozzá egy előadás sikeréhez. „Persze van olyan ismerősöm, aki szerint csak annyi a dolgom, hogy felkapcsolok egy villanyt”.

Természetesen nem csak annyi a világosítók feladata, hogy legyen elég fény a színpadon, ennél sokkal összetettebb munkájuk nélkülözhetetlen a színházi előadásoknál.


Bodor János és Somyogyi György

 

Negyven évvel ezelőtt sokkal több feladata volt egy világosítónak – emlékezett vissza a kezdetekre Somogyi György. Ha szükség volt rá, akkor szereltek, égőt festettek, izzót cseréltek, mert a régi technika megkövetelte ezeket. Annak idején egyedül le tudott bonyolítani egy előadást (persze akkor csak 5-6 lámpa működött), ma ehhez olykor 4-5 fő is szükséges. „Az analóg technika biztonságosabb volt a kevesebb hibalehetőség miatt.”

Sokat változott a világ – erősítette meg Bodor János. „Sok helyen jelen van a digitális technika, így ma már nem elég jó világosítónak lenni, de a számítógépek világát is ismerni kell. A világosító pultok például bonyolultabbak, mint egy otthoni PC, de a vizuális technika ismerete is elengedhetetlen a tökéletes látványhoz.” Elárulta, a Diótörő és egérkirály alkalmával több mint 200 változást, fényjelet használtak.

Abban egyetértettek a Petőfi Szalon résztvevői, hogy a szakma alapja nem a technika, hanem az alapok megfelelő elsajátítása, hiszen ma éppen úgy kell mélységet, vagy éppen láthatóságot biztosítani a színpadon, ahogy 40 évvel ezelőtt. A szakember a legfontosabb, nem a technika foglalta össze Kellerné Egresi Zsuzsanna.

A Petőfi Szalon vendégeinek sorát bővítette Horváth Gergely is, aki édesapja, Horváth Károly – Veszprémi Petőfi Színház Örökös Világosítója – nyomdokait követve meghatározó tagja a világosító csapatnak, valamint Galgóczi Rózsa, aki egyedüli hölgyként erősíti a fénytechnikusokat és Simai Dániel is, aki a vetítéstechnika szerelmese és tudója.

A világosítók egyébként a próbafolyamat utolsó két hetében csatlakoznak a munkához, amikor megismerik a darab minden mozzanatát. Van, aki jegyzeteket készít, hogy mikor mi történik a színpadon, mások valami különleges képesség birtokában elsőre megjegyeznek minden változást. Többnyire a rendezővel közösen készül el a végleges világítás, de arra is van példa, hogy a díszlettervező, vagy éppen a jelmeztervező is csatlakozik. A sok finomítás után a premierre mindig összeáll a végeredmény, ami után még felmerülhetnek finomítási ötletek, de „inkább minden marad, ahogy a bemutatón volt.”

Egy-egy produkció alatt 150-170 reflektort kell irányítani. Mérhetetlen pontossággal, erővel, figyelemmel és alázattal kell ezeket kezelni az előadások alatt. A darab végén a nézőktől érkező elégedett taps a világosítóknak is szól, mely elismerés a Veszprémi Petőfi Színház estében több mint százezer nézőtől érkezik évadonként- emelte ki Egresi Zsuzsanna, aki a Petőfi Szalon végén köszöntötte a világosítókat, és elismeréssel összegezte az általuk végzett kiemelkedő szakmai munkát.

A Petőfi Szalon februárban is folytatódik, akkor a művészeti titkárság munkáját ismerhetik meg közelebbről a nézők.
 

Ezt már olvasta!?

Ittas társának engedte át a vezetést

Az autó tulajdonosa is a járműben volt.

Demonstrációt tartanak a Házgyári úton

Demonstráció miatt félpályás útlezárás lesz érvényben pénteken a várost elkerülő 830-as számú úton.

Bemutatta új termékeit és szolgáltatásait az Apple

Az Apple bemutatta új termékeit és szolgáltatásait, köztük két új iPhone okostelefon-modellt.

Diplomaátadó a Gazdaságtudományi Karon

A Pannon Egyetem Gazdaságtudományi Kara a napokban rendezte dDiplomaátadó ünnepségét Veszprémben, az egyetem aulájában.

Az automatánál hagyta a pénzét

Visszakapta a bankjegykiadó automatánál hagyott pénzt a jogos tulajdonosa.

Bakony Média névjegykártya