Fény derült a világosítók munkájára

Írta:  8200 Veszprém január 21 2020 Betűméret Betűméret csökkentése Betűméret növelése

Folytatódott a nézőknek láthatatlan, a színház számára nélkülözhetetlen szakmák bemutatása a Veszprémi Petőfi Színházban hétfőn este.

A Petőfi Szalonban ezúttal a világosítók munkájára derült fény.

Kellerné Egresi Zsuzsanna ötletgazda a régi idők nagy világosítói közül Somogyi Györgyöt és a jelenlegi munkatársak közül Bodor Jánost, a Veszprémi Petőfi Színház világosító tárának vezetőjét hívta vendégül, hogy meséljenek a titkokat rejtő, különleges, érdekes munkájukról.

A színházi munka arisztokratái a világosítók, külön kasztot alkotnak – idézte rendezők, és színházi szakemberek véleményét az est megálmodója, házigazdája Kellerné Egresi Zsuzsanna igazgatóhelyettes, majd kérdéseivel és a válaszokkal végigvezette a hallgatóságot a világosító szakma szakaszain, próbakezdéstől a bemutatóig, majd a hétköznapok, a kihívások, problémák, vészhelyzetek sokaságán át érdekes, színes, humoros történeteket elevenítettek fel a vendégekkel.

A premiert megelőző főpróba héten mi tesszük rá a koronát az előadásra a fények beállításával – mondta Somogyi György, hozzátéve, nagyon fontos, hogy jól együtt tudjanak dolgozni a rendezővel, hiszen rajtuk múlik, hogy mi látható a színpadon és mi tűnik el a szemek elől. „A rendezők ki vannak szolgáltatva nekünk” – tette hozzá nevetve.

Bodor János szerint egy díszletet meg lehet világítani úgy, hogy gyönyörű legyen, de el is lehet tüntetni, ezért érdemes jóban lenni a világosítókkal – erősítette meg mosolyogva a korábbi véleményt. Ezzel együtt az a cél számukra is, hogy tökéletes legyen a végeredmény, hiszen a világosítók munkája sokat tesz hozzá egy előadás sikeréhez. „Persze van olyan ismerősöm, aki szerint csak annyi a dolgom, hogy felkapcsolok egy villanyt”.

Természetesen nem csak annyi a világosítók feladata, hogy legyen elég fény a színpadon, ennél sokkal összetettebb munkájuk nélkülözhetetlen a színházi előadásoknál.


Bodor János és Somyogyi György

 

Negyven évvel ezelőtt sokkal több feladata volt egy világosítónak – emlékezett vissza a kezdetekre Somogyi György. Ha szükség volt rá, akkor szereltek, égőt festettek, izzót cseréltek, mert a régi technika megkövetelte ezeket. Annak idején egyedül le tudott bonyolítani egy előadást (persze akkor csak 5-6 lámpa működött), ma ehhez olykor 4-5 fő is szükséges. „Az analóg technika biztonságosabb volt a kevesebb hibalehetőség miatt.”

Sokat változott a világ – erősítette meg Bodor János. „Sok helyen jelen van a digitális technika, így ma már nem elég jó világosítónak lenni, de a számítógépek világát is ismerni kell. A világosító pultok például bonyolultabbak, mint egy otthoni PC, de a vizuális technika ismerete is elengedhetetlen a tökéletes látványhoz.” Elárulta, a Diótörő és egérkirály alkalmával több mint 200 változást, fényjelet használtak.

Abban egyetértettek a Petőfi Szalon résztvevői, hogy a szakma alapja nem a technika, hanem az alapok megfelelő elsajátítása, hiszen ma éppen úgy kell mélységet, vagy éppen láthatóságot biztosítani a színpadon, ahogy 40 évvel ezelőtt. A szakember a legfontosabb, nem a technika foglalta össze Kellerné Egresi Zsuzsanna.

A Petőfi Szalon vendégeinek sorát bővítette Horváth Gergely is, aki édesapja, Horváth Károly – Veszprémi Petőfi Színház Örökös Világosítója – nyomdokait követve meghatározó tagja a világosító csapatnak, valamint Galgóczi Rózsa, aki egyedüli hölgyként erősíti a fénytechnikusokat és Simai Dániel is, aki a vetítéstechnika szerelmese és tudója.

A világosítók egyébként a próbafolyamat utolsó két hetében csatlakoznak a munkához, amikor megismerik a darab minden mozzanatát. Van, aki jegyzeteket készít, hogy mikor mi történik a színpadon, mások valami különleges képesség birtokában elsőre megjegyeznek minden változást. Többnyire a rendezővel közösen készül el a végleges világítás, de arra is van példa, hogy a díszlettervező, vagy éppen a jelmeztervező is csatlakozik. A sok finomítás után a premierre mindig összeáll a végeredmény, ami után még felmerülhetnek finomítási ötletek, de „inkább minden marad, ahogy a bemutatón volt.”

Egy-egy produkció alatt 150-170 reflektort kell irányítani. Mérhetetlen pontossággal, erővel, figyelemmel és alázattal kell ezeket kezelni az előadások alatt. A darab végén a nézőktől érkező elégedett taps a világosítóknak is szól, mely elismerés a Veszprémi Petőfi Színház estében több mint százezer nézőtől érkezik évadonként- emelte ki Egresi Zsuzsanna, aki a Petőfi Szalon végén köszöntötte a világosítókat, és elismeréssel összegezte az általuk végzett kiemelkedő szakmai munkát.

A Petőfi Szalon februárban is folytatódik, akkor a művészeti titkárság munkáját ismerhetik meg közelebbről a nézők.
 

Ezt már olvasta!?

Megnyitották Európa első sörszökőkútját Szlovéniában

Megnyitották Európa első sörszökőkútját, a Zöld Aranyat a szlovéniai Zalec városában - közölte a helyi média szerdán.

35 ittas vezetőt fogtak a hétvégén

A Veszprém megyei rendőrök az elmúlt hétvégén harmincöt ittas járművezetővel szemben intézkedtek, közülük egy balesetet okozott.

Szent Imrének állítottak emléket

Magyarország államalapító uralkodója, Szent István király és Boldog Gizella gyermekének, Imre hercegnek állítottak szobrot a róla elnevezett téren szombat délelőtt Veszprémben.

Kiadós eső

Ne reménykedjen hétfőn napsütésben, sőt, holnap már akár havazhat is. 

Mintegy 31 milliárd forintos árbevételt ért el a Fornetti

Továbbra is dinamikus, évi 5-6 százalékos bővülésre számítanak.

Bakony Média névjegykártya