Az európaiság jelentősége napjainkban

Írta:  8200 Veszprém február 22 2016 Betűméret Betűméret csökkentése Betűméret növelése

„Az európai identitás ma” címmel tartottak beszélgetős estet a Szaléziánumban.

A program keretében dr. Navracsics Tibor uniós biztos és Márfi Gyula veszprémi érsek osztotta meg gondolatait a hallgatósággal. Az előadók szerint soha nem volt még annyira fontos meghatározni és erősíteni a közös európai identitás-tudatot mint napjainkban.

Milyen tényezők vezettek oda, hogy a mai napig nem tudjuk, mit jelent európainak lenni? Hogyan határozható meg az európai identitás? Melyek azok a politikai és gazdasági tényezők, melyek egyre élesebben vetik fel ezeket a kérdéseket. Egyebek mellett ezekre a felvetésekre keresték a választ az előadók.

A görög, római zsidó szellemi örökség és a polgári fejlődésből adódó politikai keretek, a demokrácia, a közösen vallott politikai intézmények és alapszabályok az európaiság főbb elemei - nyilatkozta a  kérdésére dr. Navracsics Tibor uniós biztos. - Európára úgy gondolok, mint egy kulturális közösségre - tette hozzá.

Márfi Gyula arról beszélt, hogy igen sajnálatos, hogy az unió alkotmányába nem került bele a keresztény gyökerekre való utalás. A veszprémi érsek szerint ez megtévesztése önmagunknak és a világnak.

A beszélgetésen elhangzott még, hogy az egyén jogainak túlzott hangsúlyozása háttérbe szorítja a közösség érdekeit. Arról is szó esett, hogy a magyarokban mindig is nagy volt az európaiság tudat.  

Ezt már olvasta!?

Szoknyafestős szülinap

A Kossuth utcán ünnepelte második születésnapját a Gombrich Mester Tanoda.

Gazdag ősz a Laczkó Dezső Múzeumban

Utcatárlat, tárlatvezetés, folyóirat-bemutató és új kiállítások várják ősszel az érdeklődőket a veszprémi Laczkó Dezső Múzeum szervezésében - mondta keddi sajtótájékoztatóján az intézmény igazgatója.

Az internetfüggőség fokozatosan alakul ki a gyermekekben

Fontos, hogy a gyermekek a szülővel együtt tanulják meg a világháló használatát.

A Pápai Hús Kft. 4,5 milliárdos vagyonára 110 milliós volt a legmagasabb ajánlat.

Az online közönségszavazáson csaknem 200 hazai fürdő három kategóriában verseng a voksokért.

Na-Bed