Az európaiság jelentősége napjainkban

Írta:  8200 Veszprém február 22 2016 Betűméret Betűméret csökkentése Betűméret növelése

„Az európai identitás ma” címmel tartottak beszélgetős estet a Szaléziánumban.

A program keretében dr. Navracsics Tibor uniós biztos és Márfi Gyula veszprémi érsek osztotta meg gondolatait a hallgatósággal. Az előadók szerint soha nem volt még annyira fontos meghatározni és erősíteni a közös európai identitás-tudatot mint napjainkban.

Milyen tényezők vezettek oda, hogy a mai napig nem tudjuk, mit jelent európainak lenni? Hogyan határozható meg az európai identitás? Melyek azok a politikai és gazdasági tényezők, melyek egyre élesebben vetik fel ezeket a kérdéseket. Egyebek mellett ezekre a felvetésekre keresték a választ az előadók.

A görög, római zsidó szellemi örökség és a polgári fejlődésből adódó politikai keretek, a demokrácia, a közösen vallott politikai intézmények és alapszabályok az európaiság főbb elemei - nyilatkozta a  kérdésére dr. Navracsics Tibor uniós biztos. - Európára úgy gondolok, mint egy kulturális közösségre - tette hozzá.

Márfi Gyula arról beszélt, hogy igen sajnálatos, hogy az unió alkotmányába nem került bele a keresztény gyökerekre való utalás. A veszprémi érsek szerint ez megtévesztése önmagunknak és a világnak.

A beszélgetésen elhangzott még, hogy az egyén jogainak túlzott hangsúlyozása háttérbe szorítja a közösség érdekeit. Arról is szó esett, hogy a magyarokban mindig is nagy volt az európaiság tudat.  

Ezt már olvasta!?

Mogyorókrémmel akart kereskedni

Az ehhez szükséges édességet lopással tervezte megszerezni a szentgáli lakos.

Hétfőtől gyűjtik a fenyőfákat

A „VHK” Nonprofit Kft. a tömbházas területeken 2018. január 8-tól végzi a fenyőfák gyűjtését.

A hatóságok egymásra mutogatnak, a százezreket bukó utasokat viszont nem vigasztalja, hogy igazából senki nem illetékes.

Tombol a szél a megyében

A belvárosi óriás kivetítőt is leszakította a szél hétfő hajnalban. Lassan mérséklődik a légmozgás. 

Célirányosan ellenőriz a NAV az ünnepek előtt

A nagy- és kiskereskedők a megszokottnál is többször számíthatnak ellenőrzésre, hogy az ünnepek előtt ne kerüljön forgalomba adózatlan árucikk.

Na-Bed