Az európaiság jelentősége napjainkban

Írta:  8200 Veszprém február 22 2016 Betűméret Betűméret csökkentése Betűméret növelése

„Az európai identitás ma” címmel tartottak beszélgetős estet a Szaléziánumban.

A program keretében dr. Navracsics Tibor uniós biztos és Márfi Gyula veszprémi érsek osztotta meg gondolatait a hallgatósággal. Az előadók szerint soha nem volt még annyira fontos meghatározni és erősíteni a közös európai identitás-tudatot mint napjainkban.

Milyen tényezők vezettek oda, hogy a mai napig nem tudjuk, mit jelent európainak lenni? Hogyan határozható meg az európai identitás? Melyek azok a politikai és gazdasági tényezők, melyek egyre élesebben vetik fel ezeket a kérdéseket. Egyebek mellett ezekre a felvetésekre keresték a választ az előadók.

A görög, római zsidó szellemi örökség és a polgári fejlődésből adódó politikai keretek, a demokrácia, a közösen vallott politikai intézmények és alapszabályok az európaiság főbb elemei - nyilatkozta a  kérdésére dr. Navracsics Tibor uniós biztos. - Európára úgy gondolok, mint egy kulturális közösségre - tette hozzá.

Márfi Gyula arról beszélt, hogy igen sajnálatos, hogy az unió alkotmányába nem került bele a keresztény gyökerekre való utalás. A veszprémi érsek szerint ez megtévesztése önmagunknak és a világnak.

A beszélgetésen elhangzott még, hogy az egyén jogainak túlzott hangsúlyozása háttérbe szorítja a közösség érdekeit. Arról is szó esett, hogy a magyarokban mindig is nagy volt az európaiság tudat.  

Ezt már olvasta!?

Forgalomkorlátozás a Bakonyban

A havazás miatt nem közlekedhetnek a 7,5 tonna össztömeg feletti járművek a Veszprém és Bakonyszentkirály közötti útszakaszon.

Ötödik alkalommal rendezik meg a Bakony Expo-t

A Bakonyi ízek vására november 9-11. között várja az érdeklődőket. 

Elvette az iskolás zsebpénzét

A veszprémi rendőrök néhány órán belül elfogták a zsarolót.

Ötven éve érkezett Magyarországra a Coca-Cola

Termékeit 26 országba exportálja, beszállítóival együtt 13 000 munkavállalót foglalkoztat.

Három tűzeset egy este alatt

Két kisebb kiterjedésű, valamint egy nagykiterjedésű szabadtéri tűzeset adott munkát a tűzoltóknak kedden Veszprém megyében.

Na-Bed