Most hétvégén is szigorítják a kijárást Veszprémben

Írta:  8200 Veszprém április 17 2020 Betűméret Betűméret csökkentése Betűméret növelése

Veszprém polgármestere közleményében azt írta, "továbbra is fenn kívánom tartani azokat a rendelkezéseket, melyekkel a veszprémi polgárok biztonságát a legszélesebb körben meg tudjuk óvni."

A közleményt változtatás nélkül közöljük.

Tisztelt Veszprémiek!

A Kormány 2020. április 16-i bejelentése alapján a húsvéti időszakra vonatkozó, polgármesteri hatáskörben meghozott kijárási korlátozás szigorítása sikeresnek bizonyult, ezért a Kormány ismét felhatalmazást adott az önkormányzatoknak, hogy a kijárási korlátozásról szóló 71/2020. (III. 27.) Korm. rendeletben foglaltaktól szigorúbb szabályokat állapítsanak meg 2020. április 18. (szombat) 00.00 órától 2020. április 19. (vasárnap) 24.00 óráig terjedő időtartamra.

Ennek megfelelően úgy döntöttem, hogy továbbra is fenn kívánom tartani azokat a rendelkezéseket, melyekkel a veszprémi polgárok biztonságát a legszélesebb körben meg tudjuk óvni.

E rendelkezésekkel azt az üzenet szeretném eljuttatni a Veszprémet felkereső turistáknak, hogy bár szívesen látjuk és örömmel kalauzoljuk el őket történelmi városunk nevezetes látnivalói között, most mégis azt kérjük, hogy ezt a sétát csak virtuálisan tegyék meg, vigyázva városunk polgárainak egészségére, életére. Veszprém város lakóitól pedig megértést és kitartást kérek, hiszen e korlátozások csak úgy váltják be a hozzájuk fűzött reményeket, ha valamennyien betartjuk. Ez ember feletti erőt kíván Mindnyájunktól, de közös érdekünk és felelősségünk, hogy a bajban összetartsunk!

Ennek értelmében, Veszprémben 2020. április 18-án 00.00 órától április 19-én 24.00 óráig, azaz szombat és vasárnap:

  • tilos a tartózkodás a városi népszerű kirándulóhelyeken,
  • továbbra is tilos tartózkodni a játszótereken és nem lehet használni a kültéri a sporteszközöket, padokat, sportpályákat
  • kizárólag a területen való áthaladás céljából lehet tartózkodni a közterületeken
  • dohányboltban – az ott foglalkoztatottak kivételével - egyszerre csak egy személy tartózkodhat vásárlás céljából, a termék átvétele és a vételár megfizetése időtartamára,
  • dohányboltok és elvitelre árusító vendéglátó helyiségek és minden üzlethelyiség előtti várakozás csak az egyesével és egymástól legalább 2 méter távolság megtartásával lehetséges.

A kijárási korlátozás szigorítása (2020.04.18–19.) részletesen:
https://www.veszprem.hu/veszpremieknek/hirdetmenyek/koronavirus/7278-szigoritas

A szabályozások betartása mindannyiunk érdeke, csak ezek betartásával lassíthatjuk le a járvány terjedését és a megbetegedés kockázatát!

Megkérem a lakosságot, hogy továbbra is fegyelmezetten tartsák be a kijárási korlátozásra vonatkozó kormányrendeletet és a lakóhelyet, tartózkodási helyet csak alapos indokkal az ott felsorolt indokok miatt hagyják el a hétvégén is.
http://njt.hu/cgi_bin/njt_doc.cgi?docid=218750.381553

Külön felhívom az üzletek tulajdonosaink, üzemeltetőinek figyelmét arra, hogy fokozottan ügyeljenek a kijárást korlátozó szabályok betartására, betartatására, hiszen az előírások érvényesítése az üzemeltető felelőssége.

Ennek körében:
- különösen figyeljenek rá, hogy az üzletben ne alakuljon ki tömeg, ezért limitálják az egyidejűleg az üzletben tartózkodók számát,
- minden körülmények között biztosítsák, hogy a másik embertől való távolság lehetőség szerint minimum 1,5 méteres távolság legyen,
- javaslom, hogy fertőtlenítsenek gyakran, a dolgozók viseljenek szájmaszkot, kesztyűt és a vásárlók számára javasolt magatartási szabályokról az üzlet bejáratánál tájékoztassák a vásárlókat.

A koronavírus járvány miatt elrendelt kijárási korlátozás értelmében továbbra is fontos:
- igyekezzünk a lehető legkisebb mértékűre csökkenteni a szociális érintkezést – a közös háztartásban élők kivételével,
- kerüljük a csoportos tevékenységeket és a zsúfolt helyeket,
- tartózkodjunk a közterületen történő szabadidős tevékenységek végzésétől,
- legalább 1,5 méter távolságot tartsunk a más háztartásban élőktől,
- gyermeksétáltatás, valamint a kutyasétáltatás idején is fokozottan ügyeljünk a távolságtartási szabályok betartására,
- ne feledjük, hogy – az ott dolgozók kivételével - tilos a vendéglátó üzletben tartózkodás. Kivételt képeznek az elvitelre készített ételek kiadása és szállítása,
- csak alapos indokkal hagyható el a lakóhely, tartózkodási hely és a magánlakás.

Mindannyiunk érdeke, hogy ebben a rendkívüli és nehéz helyzetben betartsuk a szabályokat és vigyázzunk egymásra, önmagunkra!
Tájékoztatom Önöket, hogy a rendvédelmi szervek fokozott ellenőrzést végeznek a közterületeken az érintett időszakban. Kérem, hogy jelenlétükre úgy tekintsenek, mint egy láthatatlan ellenség elleni védelem látható eszközére. Eljárásuk és fellépésük nem ellenünk, hanem értünk van!

Továbbra is legyünk türelmesek, megértőek és óvatosak! Ne feledkezzünk meg idős rokonainkról, keressük őket gyakrabban telefonon, érdeklődjünk hogylétük iránt! Ne engedjük, hogy a bezártság és a magány eluralkodjon rajtu(n)k!
Senki se legyen egyedül Veszprémben sem!

Ha iránymutatásra, információra van szüksége a koronavírus okozta rendkívüli helyzetben, keresse az önkormányzat munkatársait, a +36/20-279-7922 vagy a +36/20-271-8221 telefonszámokon.
 

Porga Gyula
 

Ezt már olvasta!?

Hamarosan érkezhetnek a betegek az onkológiára

Napokon belül megkezdődhetnek a kezelések a veszprémi onkológiai centrumban.

Összefogtak a rendőrök, ismét meleg van az idős házaspár otthonában

Rászorulóknak segített a járőr, a szolgálatirányító parancsnok és a körzeti megbízott Veszprémben.

Ködlámpa: az autósok többsége rosszul használja

Rossz látási útviszonyok esetén sem kell folyamatosan világítani vele.

Játékbörzét tart a színház

Gyermeknapi programjáról adott tájékoztatót a Veszprémi Pertőfi Színház kedden délelőtt.

Drágult a benzin, olcsóbb lett a gázolaj

A Mol bruttó 2 forinttal emelte a 95-ös benzin literenkénti nagykereskedelmi árát, a gázolajét ugyanakkor 3 forinttal csökkentette szerdán.

Bakony Média névjegykártya