Meghirdette új évadát a Veszprémi Petőfi Színház

Írta:  8200 Veszprém május 16 2020 Betűméret Betűméret csökkentése Betűméret növelése

Az elmaradt előadásokat a nyár folyamán szeretnék pótólni. 

Néhány nappal ezelőtt még varróműhelyként funkcionált a színház előcsarnoka, ahol több mint 13 ezer maszkot gyártottak az elmúlt hetekben, most azonban ismét a művészeti munkáé lesz a főszerep – hangsúlyozta Oberfrank Pál, a Veszprémi Petőfi Színház igazgatója a pénteki évadbejelentő sajtótájékoztató alkalmával.

Az új évad meghirdetése a jövőről szól – vélekedett Porga Gyula polgármester, aki szerint két hónappal a veszélyhelyzet kihirdetése után kijelenthetjük, Veszprém „közösségi immunrendszere" jelesre vizsgázott. – Olyan összefogás jött létre a városban, amely büszkévé tehet mindenkit. Ebben zászlóvivő volt a Veszprémi Petőfi Színház – vélekedett.

Ovádi Péter országgyűlési képviselő úgy fogalmazott, az egész ország számára példaértékű az a munka, amely a Veszprémi Petőfi Színházban zajlott az elmúlt két hónapban, legyen az maszkkészítés, vagy éppen a kistérség szórakoztatása.

A 2020/2021-es színházi évad tervét ismertetve Kellerné Egresi Zsuzsanna elmondta, a bérletezés pszichológiája szerint fontos, hogy egy évad első és utolsó előadása olyan legyen, amelyre a nézők a legjobban vágynak.

Így elsőként Eisemann Mihály, Éri-Halász Imre és Békeffi István operettje, az Egy csók és más semmi kerül bemutatásra, Lendvai Zoltán rendezésében.

Népszínházi kínálatuk második bemutatója, Aldo Nicolai Hárman a padon című darabja, Deák Krisztina Érdemes művész rendezésében kerül színpadra a két Kossuth-díjas színművész, Bálint András és Szilágyi Tibor, és a szintén Kossuth-díjas Oszvald Marika főszereplésével.

A jövő évadban műsorra kerülő nagy musical tanító jellegű és értékközvetítő. Hogyan lehet egy kiszolgáltatott helyzetből felállni? Hogy tud egy zseni a saját művészetéért harcolni? - ezt mutatja meg Lévay Szilveszter és Michael Kunze műve, a Mozart!, amelyet Somogyi Szilárd, Nádasdy Kálmán-díjas rendező állít színpadra.

A következő nagyszínházi bemutató klasszikus magyar alkotás. Bródy Sándor A tanítónő című darabját viszik színre, amely küzdelmes falusi életképet mutat be Bori Réka és Szalay Bence főszereplésével. A rendező Oberfrank Pál, Jászai-díjas, Érdemes művész.

Az ötödik nagyszínházi premier Funtek Frigyes rendezésében a színház világát „hátulról mutatja be". Mi történik egy színdarab létrejöttekor a színfalak mögött, erről kapunk képet az Ugyanaz hátulról című vígjáték során, amelyet Michael Frayn jegyez.

 

A Latinovits-Bujtor Játékszínben is öt bemutatót tervez a Veszprémi Petőfi Színház. A sorozat Gyökössy Zsolt A második teríték című színjátékával kezdődik a szerző rendezésében.

A második bemutató Carol Rocamora Kezed örökké szorítom című színdarabja, amely egy páratlan színháztörténeti kincsen - Anton Csehov és Olga Knipper levelezésén - keresztül enged bepillantást az orosz színházi világ egyik legtermékenyebb időszakába.

A folytatásban az ifjú tehetség, Pásztor Márk mutatja be Frontátvonulás című Cseh Tamás-estjét.

Ezt követően szintén egy önálló est következik. Piros Ildikó, Abigél titkai – Töredékek az írónő életéből című előadásában, Szabó Magda életművét írásain keresztül idézi meg, és vall az írónőhöz fűződő személyes emlékeiről is.

Az évad végén Lengyel Nagy Anna írói sorozatából, az Élettörténetekből egy kettős darab érkezik: A mi Józsink és az Erzsike, Epres Attila és Lázár Kati előadásában.

Kiemelten fontos a gyermek és az ifjúsági közönség iránti figyelem, hiszen ők a jövő színházlátogatói. A következő évadban folytatódik a színház és a Kabóca Bábszínház együttműködése, utóbbi a Csillaglépő Csodaszarvassal érkezik a gyermekszínházi kínálat részeként. „Tanmesével" is készülnek a következő évadban, Hedry Mária Kukamese című zenés mesejátékával, melynek középpontjában a szelektív hulladékgyűjtés áll. Csukás István életműve előtt két írásával is tisztelegnek, melynek egyike a Diótörőcske. Folytatódik zenés beavató bérletük is, a BonBon Matiné.

Az ifjúsági kínálatban szerepel a másik, Csukás István életművéből választott darab, a Keménykalap és Krumpliorr színpadi változata. Bagaméri szerepében Kőrösi Csabát láthatja a közönség, aki – mintegy „ízelítőül" - fagylalttal kínálta az évadbejelentő sajtótájékoztatóra érkezőket. A darabot Oberfrank Pál rendezi. Két produkciót mutat be a Dvorák Patka Színház, Örkény István Egypercesek, illetve „De szeretnék gazdag lenni..." címmel. Mindkét produkció a Latinovits-Bujtor Játékszínben kerül színre.

Számos népszerű előadás műsoron marad a jövő évadban is, többek között a Titanic, a Pillangó, az Égigérő fű, a Nyitott ablak, vagy éppen a Holt költők társasága, az Esőember, illetve a Tortúra és a Jövőre veled, ugyanitt a Játékszínben.

A Színház a Rátonyi Róbert Operettfesztivál és a „Lélektől lélekig" Érzékenyítő fesztivál programjait a következő évad megkezdéséig készül pótolni.

A sajtótájékoztató végén a Veszprémi Petőfi Színház hivatalos italával, a Varga Pincészet Friss Irsai Olivér Aranymetszés pezsgőjével koccintottak a résztvevők.

Ezt már olvasta!?

Többek között Robbie Williams, Depeche Mode, Bruno Mars is érkezik

Ezeket a hazai koncerteket várhatjuk a legjobban 2017-ben. Minden műfajban érkeznek kiválóságok. 

Új vasúti menetrend lép életbe december 15-én

December 15-én, vasárnap lép életbe a személyvonatok 2019-2020-as menetrendje - közölte a MÁV-Start Zrt., a MÁV vasúti személyszállítással foglalkozó leányvállalata pénteken az MTI-vel.

Mindössze 2-4 centiméter vastag a jégréteg.

Ma van a "Ne gyújts rá!"-világnap

Célja, hogy rávegye a dohányzókat - legyenek hagyományos cigaretta-, e-cigaretta- vagy hevített dohánytermék-használók -, hogy egy teljes napig ne gyújtsanak rá.

Vegyes tapasztalatokkal zárult a nyári szezonális élelmiszerlánc-ellenőrzés

Több mint 34 tonna élelmiszert vontak ki a forgalomból.

Bakony Média névjegykártya