Stadionokból nem lesz termelő tőke

Írta:  8200 Veszprém február 24 2016 Betűméret Betűméret csökkentése Betűméret növelése

A hazai gazdaság erősödése mögött a jelentős uniós támogatások, valamint a külföldi cégek dinamikus növekedése áll.

Gazdasági évnyitót tartott a Veszprém Megyei Kereskedelmi és Iparkamara szerdán délelőtt, aminek részeként előadásában a magyar gazdaság helyzetét dr. Mellár Tamás, a Pécsi Tudományegyetem tanára elemezte.

Prezentációjának elején előbb visszatekintett a 2008-as gazdasági válság utáni időszakra, amit a Bajnai-, majd az Orbán-kormány stabilizációja jellemzett, egyebek mellett a külföldi vállalatokra kivetett különadóval, a magánnyugdíjpénztárak államosításával, valamint forrásokat vontak el az oktatástól és az egészségügytől.

Dr. Mellár Tamás a - 2014-től kezdődő - gazdasági fellendülést mutató statisztikák mögötti számokra is rávilágított és kiderült, a helyzet korán sem annyira üdvözítő, mint ahogy az első olvasatra látszik.

Elhangzott, viszonylag magas, 3 százalék körüli növekedési ütem figyelhető meg a magyar gazdaságban, amihez javuló foglalkoztatási helyzet is társul, a munkanélküliségi ráta csak 6,5 százalék. Alacsony, 0 százalék körüli infláció a jellemző, a jegybanki alapkamat pedig mindössze 1,5 százalék. Szép képet mutat az államháztartási hiány is, illet a külkereskedelmi mérleg tartósan pozitív.

A GDP 25-28 százalékát a külföldi tőke állítja elő - ismertette, vagyis a magyar gazdaság nem lett versenyképesebb. Az erősödés mögött a jelentős uniós támogatások, valamint a külföldi cégek dinamikus növekedése áll. Ha ezeket levonjuk, akkor 0 százalék, vagy méginkább negatív lenne a növekedési ütem - mutatott rá az előadó. A magyarok közül 5-600 ember külföldön dolgozik, itthon pedig 200-250 ezer közmunkást foglalkoztat az állam. - Ha ezekkel a számokkal korrigálunk, akkor máris 10 százalék feletti munkanélküliségi rátát kapunk - leplezte le. Az államháztartási hiány csökkenését pedig főként az oktatást és az egészségügyet érintő kiadások csökkenésével értük el.

Stadionokból nem lesz termelő tőke - hangoztatta dr. Mellár Tamás, hozzátéve, a Növekedési Hitelprogram sem hoz kimagasló eredményt. “Nincsenek megfelelő profitkilátások, bizonytalan a szabályozó környezet, az újraiparosítás helyett pedig inkább új fejlesztési politikára lenne szükség” - vélekedett. “Jelenleg az élő munkát importáljuk” - mutatott rá az egyetemi tanár.

Dr. Mellár Tamás kitörési pontként látja a mező- és élelmiszergazdaságot, ahol törekedni kell a kis- és középvállalkozások nagyobb egységbe történő integrálására, kiemelt figyelmet kell fordítani a megújuló energiára, valamint nagyobb hangsúlyt kell fektetni a kutatás-fejlesztésre. “A modernizáció csak úgy érhető el, ha előbb szembenézünk a saját hiányosságainkkal, tisztán látjuk, hogy mire vagyunk képesek és nem másokat hibáztatunk” - zárta gondolatát.

A gazdasági évnyitó folytatásaként a kamarai szerepvállalásról dr. Markonszky György, a Veszprém Megyei Kereskedelmi és Iparkamara elnöke beszélt, majd átadták a Felelősség a közösségért és a könyezetért díjat, amit idén az Anna Grand Hotel Kft. érdemelt ki.
 

Ezt már olvasta!?

Választás 2018 - A biztonság és a gyarapodás a tét

Porga Gyula polgármester a délelőtti órákban adta le szavazatát a családja körében a Botev iskolában. A voksolás után a döntéséről beszélt. 

Festékszórózó fiatalokat fogtak a Dózsavárosban

Vádemelési javaslattal zártak le egy rongálás miatt indított nyomozást a veszprémi rendőrök.

Megtudtuk, hol lesz a Media Markt Veszprémben

A műszaki üzletlánc nem épít új üzletet, hanem egy meglévőbe költözik be társbérlőként.

Kulturális és gasztro élmények három napon át

Immáron harmadik alkalommal rendezik meg a bakonyi ízek vásárát, vagyis a Bakony Expot november 4. és 6. között a Veszprém Arénában.

Megállási tilalom a temetőknél

A Dózsavárosi temetőnél és a Vámosi úti temetőnél is ideiglenes forgalomkorlátozás lesz érvényben a következő napokban.

Na-Bed