Módosítják Veszprém költségvetését

Írta:  8200 Veszprém június 23 2020 Betűméret Betűméret csökkentése Betűméret növelése

A nehéz helyzetben fájdalmas döntéseket kellett meghoznunk annak érdekében, hogy a költségvetés egyensúlyba kerüljön - olvasható Porga Gyula polgármester közleményében. 

A közleményt változtatás nélkül közöljük. 

Kedves Veszprémiek!

A koronavírus járvány gyakorlatilag minden tervünket felülírta legyen szó a programokról, vagy a költségvetési sorainkról. Az év elején tervezett és fontosnak gondolt tételek azonnali újragondolást igényeltek, amikor megkezdődött a vírus elleni védekezés és sorra zártak be intézményeink. Láthattuk, hogy ebben a helyzetben a vírus elleni védekezést előtérbe helyezve új fontossági sorrendet kell felállítanunk.

A koronavírus okozta gazdasági nehézségekkel egyelőre nehéz pontosan számolni.
Áprilisban már szembesültünk a parkolás, a gépjárműadó és az intézményi bevételek csökkenésével. Most, hogy az élet lassan visszaáll a korábbi kerékvágásba, ismét a költségvetés módosítására van szükség. Az iparűzési adó várhatóan 400 millió forint, az idegenforgalmi adó 45 millió forint bevétel kiesést jelent az idei évre. Jelen pillanatban ezekkel számolhatunk és ezekre a kiesésekre kell reagálnunk mielőbb.

További kiadást jelentett, hogy támogatást biztosítottunk a bajba került vállalkozásoknak a Helyi Vállalkozásokat Támogató Közalapítványon keresztül a munkaerő-megtartásra, vagy a fennmaradáshoz szükséges átalakításra kedvező hitelfeltételekkel. Továbbá az önkormányzati támogatások köre kiegészült a krízistámogatással is, de a civil,- és sportegyesületeket is támogattuk nyári táborok szervezésének anyagi hozzájárulásával és plusz költségként felmerült a védekezésre szánt maszkok, fertőtlenítők beszerzése is.

A nehéz helyzetben fájdalmas döntéseket kellett meghoznunk annak érdekében, hogy a költségvetés egyensúlyba kerüljön. Átcsoportosításokra és megvonásokra is szükség volt, beleértve a kisebb fejlesztések, felújítások, sport,- és civil támogatások körét, az intézményi működési kiadásokat is. Az intézményeink számra is egy fegyelmezettebb, takarékosabb, feszesebb gazdálkodást irányoztunk elő.

Ugyanakkor külön figyeltünk arra, hogy a szociális szféra dolgozóinak jutalmazása ne maradjon el a rendkívüli helyzetben sem. Nem lehetünk elég hálásak az elmúlt hónapokban tanúsított helytállásért, ezért munkájuk elismeréseként 20 millió forinttal támogatjuk a szociális dolgozókat.


Veszprém, 2020. 06. 23.

Porga Gyula
 

Ezt már olvasta!?

Mobil bűnmegelőzési centrummal járja a megyét a rendőrség

Elsőként Veszprémben találkozhattak az érdeklődők a mobil bűnmegelőzési centrum elnevezésű kisbusszal.

Átadták a Pro Urbe érdemérmeket

Az idei díjazottak élete a közösségépítésről szól.

Felelősségteljesen a függőségekről

Függősségek között élünk. Erről szól Szabó Kimmel Tamás zenés estjét, melyet szerdán este láthat a Veszprémi Petőfi Színházban közönsége. 

Újraindulnak az egészségügyi ellátások

Csak előzetes telefonos bejelentkezés után vehetők igénybe.

Kedden újranyit az eplényi síaréna

Az év utolsó napján újranyit az eplényi síaréna - közölte a síközpont marketingvezetője hétfőn az MTI-vel.

Bakony Média névjegykártya