Új medvekifutót és -házat adtak át a Veszprémi Állatkertben Fotó: MTI/Vasvári Tamás

Új medvekifutót és -házat adtak át a Veszprémi Állatkertben

Írta:  MTI június 29 2020 Betűméret Betűméret csökkentése Betűméret növelése

A Modern városok programban már mintegy 2,5 milliárd forint forrás érkezett az állatkertbe.

Új medvekifutót és -házat, valamint rénszarvas- és guanakókifutót adtak át a Veszprémi Állatkertben csütörtökön.

Ovádi Péter, a térség fideszes országgyűlési képviselője az átadón kiemelte: az állatkert Veszprém legnagyobb turisztikai attrakciója, amelyet évente 400 ezren keresnek fel. Hangsúlyozta: a Modern városok programban már mintegy 2,5 milliárd forint forrás érkezett az állatkertbe.

Török László állatkertigazgató hangsúlyozta: a Modern városok program mérföldkövet jelentett az intézmény életében, az alapítás óta eltelt időszakban példátlan volumenű beruházássorozat valósulhatott meg.

A program fejlesztéseinek köszönhetően Magyarország legnagyobb tevecsapata mára a Veszprémi Állatkertben található, az első kis teve megszületését 2,8 millióan követték az interneten - emelte ki. Hozzátette: új oroszlánkifutót építettek, javult a Gulya-dombi területen a dromedárok és az afrikai watusi marhák elhelyezése, a gyerekek új állatsimogatót kaptak, és megépült egy Afrika-szavanna kilátó is.

Emellett létrehoztak egy közel egyhektáros Afrika-szavanna játszóteret, amelynek köszönhetően 1-1,5 órával több időt töltenek a családok az állatkertben - jegyezte meg.

Szintén a Modern városok program részeként épült meg az állatkert operatív központja állatorvosi klinikával, európai színvonalú karanténnal, logisztikai központtal és takarmánykonyhával, a munkatársaknak pedig új szociális helyiségekkel és étkezővel.

A csütörtökön átadott fejlesztéssel az állatkert fejes-völgyi területén három állat-bemutatóhely rekonstrukciója valósulhatott meg. Megépült az új medvekifutó és -ház, ahol a fekete medvék tekinthetők meg különböző pontokról és magasságokból, illetve két további kifutó is megújult. Ennek köszönhetően új állatfajjal, rénszarvasokkal bővült az állatállomány, illetve a guanakócsapat is a megújult kifutók egyikébe költözhetett.

Porga Gyula, Veszprém kormánypárti polgármestere kiemelte: a Modern városok program biztos pénzügyi hátteret nyújt, amelyből megvalósíthatók a város fejlesztései. Hozzáette, hogy eddig 45 milliárd forint támogatásról született döntés, ennek része az állatkerti beruházások mellett az uszodaépítés, a Petőfi Színház rekonstrukciója, valamint a kerékpárutak fejlesztése is.

Ezek a fejlesztések azt célozzák, hogy 2023-ban Európa kulturális fővárosaként a veszprémieknek, illetve a Veszprémbe érkezőknek magasabb szintű szolgáltatást tudjon nyújtani a város az élet minden területén - jelentette ki a polgármester.

Ezt már olvasta!?

Ajándékozzon színházi élményt

Eseménydús év vége előtt áll a Veszprémi Petőfi Színház társulata. Garantáltan minden korosztály megtalálja a neki tetsző kikapcsolódást.

Ismét érkeznek a bakonyi ízek

Immáron negyedik alkalommal rendezik a Bakony Expo-t november 10. és 12. között a Veszprém Arénában.

Véget ért a parlagfű-szezon

A parlagfű virágzása és pollenszórása befejeződött - közölte a Földművelésügyi Minisztérium (FM) az MTI-vel kedden.

Tanácsok kánikulában

Fejfájás, rosszullét, szédülés, szapora szívverés, eszméletvesztés. Ha ezeket tapasztalja, akkor már baj van.

Gazdag programkínálat a kulturális örökség napjai alkalmából a hétvégén

Ingyenesen látogatható kiállítóhelyeken tárlatvezetés, ismeretterjesztő előadások, játékok és családi rendezvények jellemzik a hétvége programkínálatát.

Bakony Média névjegykártya