A magyar emberek szívügyüknek tekintik a környezetvédelmet

Írta:  8200 Veszprém szeptember 21 2020 Betűméret Betűméret csökkentése Betűméret növelése

A Pannon Egyetem Körforgásos Gazdaság Fenntarthatósági Kompetencia Központja augusztus 14-én indított kutatást a visszaváltási rendszer hazai kérdéseivel kapcsolatosan.

A kérdőív kitöltésére egy hónap állt rendelkezésre. Az eredmények sajtónyilvános kiértékelésére 2020. szeptember 21-én, hétfőn a Pannon Egyetemen került sor.

A kérdőíves kutatás célja az volt, hogy mind a tudomány képviselői, mind a hulladékgazdálkodási javaslatok kidolgozói megismerjék a magyar lakosság visszaváltási rendszerrel kapcsolatos álláspontját

“A Kormány 2020 februárjában a Klíma- és Természetvédelmi Akciótervben kifejezte határozott szándékát az egyes egyszer használatos műanyagok forgalmazásának tiltására, továbbá az üveg és műanyag palackok, valamint a fém dobozok visszaváltásának biztosítására. Az egyes egyszer használatos műanyagok forgalomba hozatalának betiltásáról szóló törvényjavaslatot júliusban már el is fogadta a magyar Parlament.” – mondta el köszöntőjében dr. habil. Boros Anita, az építésgazdaságért, infrastrukturális környezetért és fenntarthatóságért felelős államtitkár államtitkár asszony.

A Pannon Egyetem kutatása egyértelműen rávilágít arra a tényre, hogy a magyar emberek szívügyüknek tekintik a környezetvédelmet, és elkötelezettek abban, hogy tevékenyen segítsék annak megóvását. A kérdőívet több, mint 20 ezer ember töltötte ki, és 91 százalékuk szerint a környezet megtisztítása, illetve megóvása a kiemelt fontos feladat.

A válaszadók szerint a témával kapcsolatban az egyszer használatos műanyagok mennyisége, és a természeti területek szennyezettsége a legfontosabb kérdések. A kitöltők több, mint kétharmada (68,9%) gondolja úgy, hogy a hulladékokból eredő környezetszennyezés legfontosabb oka az illegális szemetelés, aminek jelentős részét a palackok/dobozok jogellenes eldobása teszi ki.

A palackok visszaváltásának módját tekintve legtöbben (76,5%) az automatás visszaváltási módot preferálnák. A megkérdezettek döntő többsége (83,2%) az automatákat elsősorban a nagyáruházakban helyezné el.

A kutatás eredményeiből az is kiderült, hogy a válaszadók túlnyomó többsége (85%) összegyűjtené és visszaváltaná a PET palackokat, ha az állam fizetne érte. Hasonlóan magas arányban (87%) a kitöltők azzal is egyetértenek, hogy akkor is be kéne vezetni a visszaváltási rendszert, ha annak költsége beépül a termék árába, és ezzel megemelkedne az.

Az új visszaváltási rendszer - a kérdőíves felmérés alapján – tehát nagy támogatottságot élvez Magyarországon, a hazai hulladékgazdálkodási rendszer megérett a paradigmaváltásra.
 

Ezt már olvasta!?

Befektetőbarát település lett Veszprém

Lezárult a Nemzeti Befektetési Ügynökség Befektetőbarát Település Programja, amelyet Veszprém MJV is sikeresen teljesített.

Magánberuházásként bővült az idősotthon

Új nyugdíjasházat adtak át Veszprémben. Az Életöröm Idősek Otthona nyugdíjasháza magánberuházásban 700 millió forintból készült el.

Az ország nagy részén az időjárás nehezíti a közlekedést

Az ország nagy részén a téli időjárás nehezíti a közlekedést - tájékoztatta az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság helyettes szóvivője kedden, kevéssel reggel nyolc óra előtt az MTI-t.

Jövő tavasszal kezdik el építeni az új belvárosi körforgalmakat

Számos Veszprémbe tervezett beruházás pályázati előkészületei zajlanak jelenleg a városházán, amelyek beadásáról a következő közgyűlés dönt majd június végén.

Több mint kétszáz bejelentés Veszprém megyében

Szerdán éjfélig összesen százötvenhét műszaki mentéshez és öt tűzesethez riasztották a tűzoltókat megyeszerte.

Bakony Média névjegykártya