Digitális Élményközpont is megvalósul az Európa Kulturális Fővárosa 2023 címhez kapcsolódó fejlesztések során

Írta:  8200 Veszprém január 14 2021 Betűméret Betűméret csökkentése Betűméret növelése

A projekt infrastrukturális fejlesztéseiről tartottak tájékoztatót csütörtök délelőtt Veszprémben.

Veszprém Megyei Jogú Város és a Veszprém-Balaton 2023 Zrt. kulturális célú fejlesztések megvalósítását tervezi a volt Balaton Bútorgyár - Veszprém, Jutasi u. 3. és Arany János u. 2. valamint a volt Szikvíz parkoló - Veszprém, Ady Endre u. 5. -, ingatlanjainak vonatkozásában. A két helyszínen olyan beruházások valósulhatnak meg, melyek segítik elérni Veszprém és a régió európai szintű láthatóságának emelését, nemzetközi szintű attrakciók, művészeti koncepciók bemutatását.

„A Magyar Kormány támogatásának köszönhetően a tavalyi évben folytatódott a Modern Városok Program keretében Veszprém megújulása, fejlődése. A gazdaság, közlekedés, kultúra, oktatás és a sport területén megvalósuló projekteka város szinte minden pontját érintik és 2023-ra mindegyik projekt befejeződik" - mondta el Ovádi Péter országgyűlési képviselő.  

24 hónap múlva nyitó ünnepség zajlik majd Veszprémben és 2023-ban elindítjuk a várva várt eseménysorozatot - emlékeztetett Porga Gyula polgármester. A Balaton Bútorgyár és a veszprémiek által csak Szikvíz parkolóként ismert területtelbővül a veszprémi önkormányzat tulajdona. 2020 év végén a Magyar Kormány 3 milliárd 303 millió forinttal támogatta a belvárosban régóta elhanyagolt, méltatlan állapotú, korábbi bútorgyári terület és a volt szakszervezeti irodaház épületeinek megvásárlását és rehabilitációját. Az egykori bútorgyár területén a tervezett beruházási elképzelések két ütemben valósulhatnak meg. Porga Gyula, Veszprém Megyei Jogú Város polgármestere kifejtette, az I. ütem 2022. végéig egy átmeneti funkciót kap a terület a kulturális- és fesztiválprogramokhoz kapcsolódó parkolási kapacitásbővítés, ideiglenes rendezvényhelyszín, fogadóközpont, a városszövetbe bekapcsoló gyalogos és kerékpáros úthálózat a buszpályaudvar és a Balaton Plaza között.  A cél az, hogy 2022. év végére az összes beruházás elkészüljön, hogy 2023-ban, az EKF program megvalósításának évében ne zavarja a látogatókat a városban zajló építkezés. A bútorgyár területén zajló fejlesztés II. üteme 2024. januárjától indul,megnyílnak a terület hosszú távú hasznosítási lehetőségei, begyógyítva egy sebet a belváros közepén. Az egykori Piarista Gimnázium épülete egy adásvételi szerződés keretében önkormányzati tulajdonból érsekségi tulajdonba kerül és egyházi költségvetésből újul meg. 


Ilyen és ehhez hasonló látványosságok lesznek a Digitális Élményközpontban

 

Dr. Navracsics Tibor kormánybiztos részletesen ismertette a Digitális Élményközpont koncepcióját, mely a volt Szikvíz parkoló területén megvalósuló beruházás.A világszerte népszerű digitális múzeumok mintájára egy hasonló funkciójú kiállítótér megépítése, berendezése és üzemeltetése valósul meg. Olyan takarékosan szerkesztett ház létrehozására törekedtek a projektgazdák, ahol a belső terek változatossága, élményszerűsége és használhatóságuk tág lehetőségei adják az épület igazi erejét. Az állandó és időszakos üzemeltetésű helyiségek leválasztása pedig az üzemeltetés gazdaságosságát eredményezi. Az épületegyüttes Budapesti úti körforgalomhoz közelebb eső részének felső szintjein irodákat alakítanak ki, elkülönített előtérrel és lépcsőházzal, földszintjének északi részére kereskedelmi és egyéb szolgáltató funkciók kerülnek, míg a múzeum felőli részére éttermet terveztek. Az étterem konyhaüzeme ki tudja szolgálni az élményközpont rendezvénytermét, illetve egyéb városi és civil rendezvények catering igényét is. Az előcsarnokban elhelyezett porta-információ szolgálattal ellenőrizhető az élményközpont forgalma, itt működhet az ajándékbolt is, a mosdók és a nyitott üzemű kávézó.

A Digitális Élményközpont egyik legfontosabb missziója a nemzetközi sztárkiállítások bemutatása mellett a híres magyar és régiós festők bemutatása, nem csak szórakoztató, hanem edukatív jelleggel is, valamint kiemelt céla képzőművészet iránt kevésbé érdeklődők számára az újszerű formátumon keresztül élvezhetővé, befogadhatóvá tenni a klasszikus képzőművészeti alkotásokat, a múzeum által közvetített kulturális, művészeti tartalmakat.

Ezt már olvasta!?

Veszprém megyében is újraindul a kéményseprés

Július elsején újrakezdi a társasházi sormunkát a katasztrófavédelem kéményseprőipari szervezete. 

Az állatvédőknek engedélyezett a szilveszter éjszakai kijárás

Felmentést kapnak a kijárási tilalomra vonatkozó rendelkezések alól az állatvédők szilveszter éjszakára, erről számolt be közleményében az állatvédelemért felelős miniszteri biztos.

400 tonna zöldhulladék a komposztálóban

Lezárult az őszi házhoz menő lakossági zöldhulladékgyűjtés Veszprémben és közigazgatási területén - közölte a VKSZ.

Október 15-től meghosszabbítják a nappali melegedők nyitvatartását

Október 15-től négy órával meghosszabbítják a hajléktalan emberek számára fenntartott nappali melegedők nyitvatartását.

Visszahívja a Samsung a legújabb telefonját

 Több Samsung Galaxy Note 7 okostelefonkészülék lángra kapott töltés közben.

Bakony Média névjegykártya