Alázatosság, pontosság, szakmaszeretet

Írta:  8200 Veszprém március 14 2016 Betűméret Betűméret csökkentése Betűméret növelése

Zatkalik Andárs lett idén a Szabad Sajtó Díjas Veszprémben.

A magyar sajtó napja alkalmából Szabad Sajtó Díjat adományoz az önkormányzat a város információszolgáltatásában végzett kiemelkedő tevékenység elismeréseként, amit idén Zatkalik András vehetett át.

Ezen a napon nyomtatták ki 1848-ban a magyar sajtó első szabad termékeit, a 12 pontot, a Nemzeti dalt és ekkor hirdették ki a polgári sajtószabadságot hazánkban - hangzott el az ünnepség felvezetőjében hétfőn délelőtt a Hangvillában.

A mai napon nem csak egy embert, hanem egy szakmát, hivatást ünneplünk - hangoztatta Porga Gyula polgármester. A szakma lényege a hitelesség. Az a hír tud hosszú életű lenni, amit profi újságírók készítenek - tette hozzá. “A mai napon egy életművet díjazunk” - húzta alá a polgármester a Szabad Sajtó Díj átadása kapcsán, amit Zatkalik Andrásnak nyújtott át.

Az újságíró kérdésünkre elmondta, a munkája során mindig szem előtt tartotta a szakmai alázatot, a pontosságot és ehhez a hivatáshoz elengedhetetlen a szakma szeretete.

Az eseményhez kapcsolódva sajtófotó kiállítás nyílt a helyszínen a Veszprém megyei Napló munkatársainak műveiből.

Zatkalik András László 1954. október 3-án született Budapesten. Általános iskolai tanulmányait Balatonalmádiban folytatta, majd a balatonfüredi Lóczy Lajos Gimnázium következett. A középiskola után a magyar–orosz szakos tanárként végzett a pécsi Tanárképző Főiskolán 1979-ben. Ennek jogutódján, a Janus Pannonius Tudományegyetemen két éven át magyar irodalmat és nyelvtant hallgatott. 1980-ban szerzett újságírói bizonyítványt, ám ekkorra már nagyon sok helyen publikált.
Újságíróként több ezer írást készített. Ezek tudósítások, hírek, publicisztikák, karcolatok, kisebb-nagyobb novellák és egy monodráma. Egy a közös bennük: nem alkudott meg senkivel. Állandó tudósítója a Balatoni Futárnak, az Új Almádi Újságnak, szerkesztő-riportere a Regina Televíziónak. Többször is a Magyar Távirati Iroda Veszprém megyei tudósítójának helyettese volt. 35 éven át számos cikket írt a veszprémi Naplónak, a Magyar Hírlapnak, az Autó–Motornak, a Balatonfüredi Naplónak. Médiaismereteket tanított Veszprém megye több középiskolájában valamint katolikus hittant egy évig Pécselyen.
Az újságírás mellett a Rádió Jam, majd annak utódja, a Klubrádió munkatársaként számos közéleti, gazdasági, egyházi, sport műsort készített. Szerkesztője lett az induló vehir.hu internetes portálnak, amelynek főszerkesztője is volt.
2003-ban – addigi munkája egyik elismeréseként – megkapta a Magyar Újságírók Közösségétől Lant és Toll Díjat, 2006-ban pedig az IPOSZ és a Szakmai Ipartestület egy-egy díját. 2009. november végén pedig a „Balatonfüred Városért Közalapítvány Kulturális Nagykövete” elismerést vehette át. Egy éve, 2015 márciusában Budapesten kapta meg a Petőfi Sándor Sajtószabadság Díjat.
Eddig 14 kötetet szerkesztett, írt, illetve vállalt azokban részmunkát. 2014-ben jelent meg az összegyűjtött publicisztikáiból, novelláiból a „Tollas próbák” című könyve.
Ars poeticája: „A nyelv az egyetlen kincs, amiből bőkezűen adakozhatunk, mégis marad gyümölcséből, hisz nem vész ki, nem fogy ki, mert van, ki újra vesse keserédes magvait.” 

Ezt már olvasta!?

Megduplázódott a betegek száma

Egy hét alatt megduplázódott az influenzaszerű megbetegedéssel orvoshoz fordulók száma. 

Polak, Węgier, dwa bratanki

Idén Veszprém lesz a magyar-lengyel barátság napjának házigazdája, amit egy egész hetes programsorozattal ünnepel meg a város.

Szerdán Veszprémben ellenőriz a NAV

Kiemelten ellenőrzik a tüzép telepeket, kertészeteket és gazdaboltokat.

Gépek és emberek csatája

Ismét Veszprémből rajtol a Hungarian Baja tereprali világkupa augusztus 12-én, pénteken.

Na-Bed