Alázatosság, pontosság, szakmaszeretet

Írta:  8200 Veszprém március 14 2016 Betűméret Betűméret csökkentése Betűméret növelése

Zatkalik Andárs lett idén a Szabad Sajtó Díjas Veszprémben.

A magyar sajtó napja alkalmából Szabad Sajtó Díjat adományoz az önkormányzat a város információszolgáltatásában végzett kiemelkedő tevékenység elismeréseként, amit idén Zatkalik András vehetett át.

Ezen a napon nyomtatták ki 1848-ban a magyar sajtó első szabad termékeit, a 12 pontot, a Nemzeti dalt és ekkor hirdették ki a polgári sajtószabadságot hazánkban - hangzott el az ünnepség felvezetőjében hétfőn délelőtt a Hangvillában.

A mai napon nem csak egy embert, hanem egy szakmát, hivatást ünneplünk - hangoztatta Porga Gyula polgármester. A szakma lényege a hitelesség. Az a hír tud hosszú életű lenni, amit profi újságírók készítenek - tette hozzá. “A mai napon egy életművet díjazunk” - húzta alá a polgármester a Szabad Sajtó Díj átadása kapcsán, amit Zatkalik Andrásnak nyújtott át.

Az újságíró kérdésünkre elmondta, a munkája során mindig szem előtt tartotta a szakmai alázatot, a pontosságot és ehhez a hivatáshoz elengedhetetlen a szakma szeretete.

Az eseményhez kapcsolódva sajtófotó kiállítás nyílt a helyszínen a Veszprém megyei Napló munkatársainak műveiből.

Zatkalik András László 1954. október 3-án született Budapesten. Általános iskolai tanulmányait Balatonalmádiban folytatta, majd a balatonfüredi Lóczy Lajos Gimnázium következett. A középiskola után a magyar–orosz szakos tanárként végzett a pécsi Tanárképző Főiskolán 1979-ben. Ennek jogutódján, a Janus Pannonius Tudományegyetemen két éven át magyar irodalmat és nyelvtant hallgatott. 1980-ban szerzett újságírói bizonyítványt, ám ekkorra már nagyon sok helyen publikált.
Újságíróként több ezer írást készített. Ezek tudósítások, hírek, publicisztikák, karcolatok, kisebb-nagyobb novellák és egy monodráma. Egy a közös bennük: nem alkudott meg senkivel. Állandó tudósítója a Balatoni Futárnak, az Új Almádi Újságnak, szerkesztő-riportere a Regina Televíziónak. Többször is a Magyar Távirati Iroda Veszprém megyei tudósítójának helyettese volt. 35 éven át számos cikket írt a veszprémi Naplónak, a Magyar Hírlapnak, az Autó–Motornak, a Balatonfüredi Naplónak. Médiaismereteket tanított Veszprém megye több középiskolájában valamint katolikus hittant egy évig Pécselyen.
Az újságírás mellett a Rádió Jam, majd annak utódja, a Klubrádió munkatársaként számos közéleti, gazdasági, egyházi, sport műsort készített. Szerkesztője lett az induló vehir.hu internetes portálnak, amelynek főszerkesztője is volt.
2003-ban – addigi munkája egyik elismeréseként – megkapta a Magyar Újságírók Közösségétől Lant és Toll Díjat, 2006-ban pedig az IPOSZ és a Szakmai Ipartestület egy-egy díját. 2009. november végén pedig a „Balatonfüred Városért Közalapítvány Kulturális Nagykövete” elismerést vehette át. Egy éve, 2015 márciusában Budapesten kapta meg a Petőfi Sándor Sajtószabadság Díjat.
Eddig 14 kötetet szerkesztett, írt, illetve vállalt azokban részmunkát. 2014-ben jelent meg az összegyűjtött publicisztikáiból, novelláiból a „Tollas próbák” című könyve.
Ars poeticája: „A nyelv az egyetlen kincs, amiből bőkezűen adakozhatunk, mégis marad gyümölcséből, hisz nem vész ki, nem fogy ki, mert van, ki újra vesse keserédes magvait.” 

Ezt már olvasta!?

Nyuszisimogató is lesz az állatkertben

A Veszprémi Állatkert az év minden napján, így húsvétkor is várja a látogatókat.

Tíz fokos lehűlés jön a hét utolsó napjára

Szombat este már az ország nyugati határainál járt az a hidegfront, ami jelentősen lehűti a levegőt vasárnapra. 

Hamarosan nyit a vásár

Javában zajlanak az előkészületek, napokon belül nyit a karácsonyi vásár Veszprém belvárosában.

Újra megteltek a polcok

Különösebb felhajtás nélkül pénteken ismét kinyitotta kapuit a plázában lévő élelmiszer üzlet.

Bevallási határidő

Éjfélig kell az adóbevallásukat benyújtaniuk az egyéni vállalkozóknak, evásoknak és katásoknak.

Na-Bed