Közel fél évszázados barátság

Írta:  8200 Veszprém március 17 2016 Betűméret Betűméret csökkentése Betűméret növelése

Veszprém és az észt Tartu város polgármesterei testvérvárosi megállapodásuk 45 éves évfordulója alkalmából jubileumi záradékkal erősítették meg együttműködésüket.

Porga Gyula, Veszprém polgármestere a városházán tartott eseményen csütörtök délután köszöntőjében emlékeztetett, a közel fél évszázados együttműködés egészen más politikai és társadalmi viszonyok közepette vette kezdetét. 45 évvel ezelőtt Tartu még az egykori Szovjetunió része volt, történelmi, politikai sorsunk hasonlóan alakult. A testvérvárosi kapcsolat felvételét azonban nem elsősorban politikai vagy társadalmi szándékot vezérelték. A fél évszázaddal ezelőtti kezdeményezés sokkal inkább személyes, emberi kapcsolatok születése, melyek később intézményesültek a testvérvárosi megállapodás megkötésével.

Politikai rendszerek jönnek, mennek, az államok társadalmi berendezkedése megváltozhat, de örök, emberi értékek változatlanok maradnak a történelem viharaiban. Ezeken nyugszik jelenleg is a testvérvárosi együttműködésünk, melyet a mai napon ünnepélyesen megerősítünk - hangoztatta Porga Gyula.

Tartu és Veszprém barátságának hídja 45 éve áll - mondta Urmas Klaas, Tartu polgármestere. Hozzátette, sose felejtsük el, hogy itt vagyunk egymásnak.

Az ünnepségen az együttműködést üdvözölte Marina Kaljurand, észt külügyminiszter is.

Az észtországi Tartu városának képviseletében Urmas Klaas polgármester, Veszprém Megyei Jogú Város Önkormányzatának nevében Porga Gyula polgármester ünnepélyesen kinyilvánítjuk, hogy az 1971-ben aláírt testvérvárosi szerződésünket megerősítjük.
Testvérvárosi kapcsolataink ápolása során közösen olyan nagyszerű eredményeket értünk el, amelyek a megkezdett munka folytatására késztetnek minket.
Hiszünk benne, hogy Tartu és Veszprém közti testvérvárosi kapcsolat nem csak e két város számára hordoz további lehetőségeket, hanem elősegíti az észt és a magyar népek közti, történelmi gyökerekkel bíró barátság ápolását is.
Tartu és Veszprém városának nevében e „Jubileumi Záradékban” rögzítjük elhatározásunkat, hogy városaink személyes és intézményi kapcsolatait tovább erősítjük. Ápoljuk országaink és közös európaiságunk örökségét, amelynek megőrzéséért felelősséget érzünk.
A testvérvárosi kapcsolataink kialakítása óta eltelt 45 esztendő tapasztalata nyomán tovább gondozzuk barátságunkat és együttműködésünket, amely mára történelmi léptékűvé vált.
 

Ezt már olvasta!?

Változik a közösségi közlekedés menetrendje karácsonykor és szilveszterkor.

Soha nem láttunk még ilyen gyors cipőkötést

Akár a felére is csökkenhet a cipőkötésre szánt idő ezzel a módszerrel. Érdemes kipróbálni. 

A menekültek emberek, arcokkal, nevekkel, saját történetükkel, akiknek alapvető emberi jogait tiszteletben kell tartani.

Az Ikea visszahívja egyik lámpáját

Az Ikea visszahívja a Calypso mennyezeti lámpák egyik szállítmányát, mert fennáll a kockázata, hogy a búrák leesnek.

Lejárt a diákigazolványa? Ez fontos lehet!

Ha a volt diák nem tanul tovább, illetve nem helyezkedett el, akkor december 16-tól egészségügyi szolgáltatási járulékot kell fizetnie.

Na-Bed