Közel fél évszázados barátság

Írta:  8200 Veszprém március 17 2016 Betűméret Betűméret csökkentése Betűméret növelése

Veszprém és az észt Tartu város polgármesterei testvérvárosi megállapodásuk 45 éves évfordulója alkalmából jubileumi záradékkal erősítették meg együttműködésüket.

Porga Gyula, Veszprém polgármestere a városházán tartott eseményen csütörtök délután köszöntőjében emlékeztetett, a közel fél évszázados együttműködés egészen más politikai és társadalmi viszonyok közepette vette kezdetét. 45 évvel ezelőtt Tartu még az egykori Szovjetunió része volt, történelmi, politikai sorsunk hasonlóan alakult. A testvérvárosi kapcsolat felvételét azonban nem elsősorban politikai vagy társadalmi szándékot vezérelték. A fél évszázaddal ezelőtti kezdeményezés sokkal inkább személyes, emberi kapcsolatok születése, melyek később intézményesültek a testvérvárosi megállapodás megkötésével.

Politikai rendszerek jönnek, mennek, az államok társadalmi berendezkedése megváltozhat, de örök, emberi értékek változatlanok maradnak a történelem viharaiban. Ezeken nyugszik jelenleg is a testvérvárosi együttműködésünk, melyet a mai napon ünnepélyesen megerősítünk - hangoztatta Porga Gyula.

Tartu és Veszprém barátságának hídja 45 éve áll - mondta Urmas Klaas, Tartu polgármestere. Hozzátette, sose felejtsük el, hogy itt vagyunk egymásnak.

Az ünnepségen az együttműködést üdvözölte Marina Kaljurand, észt külügyminiszter is.

Az észtországi Tartu városának képviseletében Urmas Klaas polgármester, Veszprém Megyei Jogú Város Önkormányzatának nevében Porga Gyula polgármester ünnepélyesen kinyilvánítjuk, hogy az 1971-ben aláírt testvérvárosi szerződésünket megerősítjük.
Testvérvárosi kapcsolataink ápolása során közösen olyan nagyszerű eredményeket értünk el, amelyek a megkezdett munka folytatására késztetnek minket.
Hiszünk benne, hogy Tartu és Veszprém közti testvérvárosi kapcsolat nem csak e két város számára hordoz további lehetőségeket, hanem elősegíti az észt és a magyar népek közti, történelmi gyökerekkel bíró barátság ápolását is.
Tartu és Veszprém városának nevében e „Jubileumi Záradékban” rögzítjük elhatározásunkat, hogy városaink személyes és intézményi kapcsolatait tovább erősítjük. Ápoljuk országaink és közös európaiságunk örökségét, amelynek megőrzéséért felelősséget érzünk.
A testvérvárosi kapcsolataink kialakítása óta eltelt 45 esztendő tapasztalata nyomán tovább gondozzuk barátságunkat és együttműködésünket, amely mára történelmi léptékűvé vált.
 

Ezt már olvasta!?

A MÁV-Start új, rugalmas jegyértékesítési rendszer bevezetését készíti elő, amely a legmodernebb fizetési módokat is támogatja.

7,5 milliárd forintból újulhatnak meg őszre a Veszprém megyei utak

Az összegből közel 70 kilométernyi útszakasz újulhat meg.

Az üzleti és a civil szféra találkozása

Az önkormányzatok, a civil szféra és az üzleti élet képviselői találkoztak a társadalmi felelősségvállalás jegyében a holland nagykövetség szervezésében csütörtökön a Hangvillában.

Több pénzt hozott az átalakított NAV

Tavaly 12 793 milliárd forint bevételt hozott az államkasszának az átalakított, ügyfélcentrikus Nemzeti Adó- és Vámhivatal.

Moziba visszük!

A Cinema City Balaton Plaza és a 8200.hu közös játékán ismét páros mozi belépőket nyerhetnek.

Na-Bed