Minden Csatárra kiköltöző veszélyezteti a város vízbázisát

Írta:  8200 Veszprém május 02 2016 Betűméret Betűméret csökkentése Betűméret növelése

A Dózsavárosban folytatódott a Veszprém jövőjét megalapozó lakossági fórumsorozat Porga Gyula polgármesterrel és Halmay György képviselővel.

10 milliárd forintot költöttünk különböző városfejlesztésre 2007 és 2015 között uniós forrásoknak köszönhetően. Az előttünk álló ciklusban a megyei jogú városok támogatása lélekszám alapján történik, ennek megfelelően 11,5 milliárd forint áll a rendelkezésünkre. A szükséges programok, stratégiák elkészültek, a képviselő-testület konszenzussal fogadta el – hangoztatta bevezetőjében Porga Gyula polgármester. Hozzátette, eddig mintegy 200-an mondták el véleményüket a Konzultáció 2016 kiadványban feltett kérdésekre válaszolva, milyen jövőt szánnak a városnak.

Elhangzott, a tervek szerint csapadékvíz elvezetésre költenek a legtöbbet a Dózsavárosban, ezzel együtt az utakat is többfelé javítják. Az ipari területen összekötik a Pápai utat és a Házgyári utat. Az intézmények tekintetében a Táncsics utcai orvosrendelőt újítják fel az uniós forrásoknak köszönhetően.

Távolabb tekintve teljesen átalakul a közösségi közlekedés, egy központi pályaudvar lesz a vasútállomáson, a piac melletti, buszok parkoltatására használt pályaudvar megszűnik, csak megálló marad. Ez magával hozza, hogy a Pápai úton lévő volántelep a vasútállomásra költözik. Intenzív cserére szorul a buszpark, a lehetőségeknek megfelelően elektromos buszokkal. A rendelkezésre álló közösségi közlekedés szánt pénzből így több buszt közlekedtethetünk – ismertették.


Porga Gyula és Halmay György válaszolt a kérdésekre

Folytatni kell a belső körgyűrűt, első ütemben a Pápai út-Tüzér utca szakaszon, ez folytatódik majd a Jutasi útra. Megemlítették még, kettős körfogalommá alakul a kórház előtti kereszteződés. A belvárosi parkolási gondok enyhítésére parkolóházat alakítanak ki a vérellátó parkolójában. Két új óvoda épül a városban. Egyik az Egry-lakótelepen, egy pedig Gyulafirátóton, de szeretnék bővíteni a bölcsődei férőhelyeket is.

Tervek között szerepel a Petőfi Színház teljes rekonstrukciója, legutóbb 1988-ban zajlott ilyen. Visszaállítanák a régi bejáratot, ezzel együtt felújítanák az ének-zenei iskolát és a régi mozi épületét – ezek a Modern Városok Programból juthatnának forráshoz, 9-10 milliárd forintra lenne szükség.

Régóta húzódik a gyerekkórház egykori épületének sorsa is. A Heim Pál Alapítvány szeretné, ha ismét az eredeti funkcióban üzemelne, ami a város érdekét is szolgálná. Gyakran szóba kerül a várban lévő piarista gimnázium helyzete, aminek múzeumi funkciót szánnak, várostörténeti kiállítások kapnának helyet benne kiszolgáló funkciókkal.

Porga Gyula elárulta azt is, Veszprém pályázik 2023-ban az Európa Kulturális Fővárosa címre, ehhez kapcsolódva megoldódna az egykori bútorgyár jelenlegi kihasználtsága is. „2020-ig állnak rendelkezésre az uniós források, így olyan beruházásokban kell gondolkodni, amik részben, vagy teljesen önfenntartóak” - emlékeztetett a polgármester.

Mi a helyzet Csatárral – kérdezte az egyik fórumra látogató. Elindult egy rossz folyamat, amit meg kell állítani – hangoztatták az önkormányzat képviselői. Egyre többen költözne ki, ez azonban nem tartható. Félő, hogy a „Pokoli torony” története megismétlődik, azok költöznek ki nagy számba, akiknek kevés pénzük van, az infrastruktúra azonban nincs erre felkészítve. Mint aláhúzták, meg kell védeni Csatárhegyet, ugyanis nyitott karszt felett helyezkedik el, a csatornázás kialakítása azonban rengeteg pénzt emésztene fel. „Minden új kiköltöző ember veszélyezteti a környék vízbázisát” - nyomatékosították.

Jó hírrel érkeztek a fórumra a Csererdőből érkezőknek. A kivezető út most már az önkormányzat tulajdonában van, a megújítás saját forrásból valósulhat meg, az út és vízelvezetés terve elkészült, 2-3 éven belül sikerül rendezni a jelenlegi állapotokat.

Volt, aki köszönetet mondott a polgármesternek, sokat jelent az itt élőknek, hogy a képviselők és a polgármester gyakran tiszteletét teszi itt. Ehhez hozzáfűzve valaki megjegyezte, Hegedűs Barbara érkezését „fanyalogva várták”, de hamar kiderült, hogy „keményen a helyiek érdekeit továbbító képviselő.”
 

Ezt már olvasta!?

Bóbita, bóbita sportol

Ötödik alkalommal rendezte meg a Báthory iskola az óvodásoknak szóló sportversenyét.

Az egyház és a nemzet szolgálata egymást erősíti

Márfi Gyula veszprémi érsek aranymiséjét tartották meg hétfőn a veszprémi Szent Mihály-bazilikában.

Szoros kapcsolat szülőkkel, gyerekekkel, pedagógusokkal

25 éves a Kék Madár Személyközpontú Pedagógiai Program Veszprémben.

Az ittas vezetés nem tett jót a baleseti statisztikának

Az elmúlt héten 18 személyi sérüléses, köztük egy halálos kimenetelű és 35 anyagi káros közúti közlekedési baleset helyszínénél intézkedtek.

A szobatársától lopott

Vádemelési javaslattal zártak le a napokban a veszprémi rendőrök egy lopás vétség megalapozott gyanúja miatt indított nyomozást.

Bakony Média névjegykártya