A DK kész kompromisszumokat kötni

Írta:  8200 Veszprém május 03 2016 Betűméret Betűméret csökkentése Betűméret növelése

Gyurcsány Ferenc, a Demokratikus Koalíció elnöke tartott fórumot Veszprémben, ahol nem rejtette véka alá gondolatait a jelenlegi kormányzással kapcsolatban.

Örömmel látom, hogy akik éveken keresztül suttogtak, morogtak, mára egyre inkább kinyitják a szájukat – utalt az elmúlt időszak tüntetéseirea hétfői összejövetel elején. „Ha merünk megszólalni, cselekedni, a legjobb ország leszünk” – vélekedett.

Nem világos, hogy honnan hova akar eljutni a miniszterelnök – hangoztatta, hozzátéve, nincs mit folytatni. Az alkotmányos berendezkedés kész, a külpolitikai orientáció megfordult, rezsicsökkentésre már nincs lehetőség. „Két éve már nem kormányzás van, hanem a mindennapok túlélése és menedzselése” – vélekedett. Aki másik világot akar, alternatívát kell keresnie, ezt adja a Demokratikus Koalíció, amely az elmúlt két évben növelte támogatottságát, részben azért, mert nemcsak az elégedetlenségüknek adnak hangot, hanem azt is mutatják, merre szeretnének menni.

Két hónapja bemutattunk egy 250 pontos programot. Először is nyugalmat kellene teremteni. Nem azért szeretnénk kormányozni, hogy mindenki úgy gondolkodjon, mint mi. Olyan világot kell teremteni, ahol mindenki úgy él, ahogy akar – hangoztatta.

Orbánék új nyugdíjtörvénye azt mondja, hogy a nyugdíjakat az inflációnak megfelelően kell emelni, de a saját törvényeiket sem tartják be. A jegybank által kiadott inflációs előrejelzés 2,4 százalék. Az év végén lehet, hogy kompenzálnak, de addig is a mi pénzünket használják – utalt a tervezett 0,19 százalékos nyugdíjemelésre, megjegyezve, „az ország gazdasága növekszik, a reformok működnek, de ebből nem kapnak a nyugdíjasok.” Akik 2030 körül mennek nyugdíjba, bajban lesznek – vetítette előre. 100 ezer számra vannak kényszervállalkozók, minimálbéren bejelentettek, ők 40 ezer forintos nyugdíjra számíthatnak.

 

Vigyáztunk arra, hogy ne szakadjon szét az ország drámaian szegényekre és gazdagokra – emlékezett vissza. A mi időszakunkban a minimálbér nettója megegyezett a megélhetési minimummal. Most a létminimum majdnem 90 ezer forint, a minimálbér nettója 70 ezer körül van. „Ez nincs rendben!”

A Demokratikus Koalíció elnöke szerint gyorsan kell lépni az oktatás és az egészségügy területén. 2025-re a háziorvosi praxisok fele kitöltetlen lesz. „Naponta 3 orvos és 2 nővér hagyja el az országot és ha nem emeljük meg a bérüket, nem lesznek orvosok.” Számításai szerint 4-5 év alatt lehetne megduplázni a fizetésüket.

„Könnyen bekövetkezhet, hogy 2018-ban a Demokratikus Koalíció nyeri meg a választást” – vetítette előre, hiszen ma a választók 34 százaléka demokratikus elvű az országban. „Nem drámai a Fidesz előnye. A veszprémi időközi választás óta egyet se sikerült megnyerniük” – mutatott rá, összegezve, „nagy a leváltó hangulat.” Az elnök számára fontosabb, hogy leváltsák Orbán Viktort, mint hogy ki jön utána. Éppen ezért „előfordulhat, hogy senki nem lesz többségben.” A Fidesz pedig érzi a vesztét. „A mostani botrányok is azt mutatják, hogy megingott a magabiztosságuk.”

A bűn mindig megérintette az embert, a politika világát is, de olyan még nem történt, hogy egy rendszer kifejezetten a bűnre épüljön – jegyezte meg kemény kritikát megfogalmazva. „A mostani kormány egy bűnszövetkezet” – foglalta össze, hiszen arra építenek, hogy egy szűk, belső világ gazdagodjon meg a mi vagyonunkból. „Jól megfizetik a politikusokat, 600 ezer forintot keresek egy hónapban képviselőként. Akinek ez nem elég, ne menjen el politikusnak” – hangoztatta Gyurcsány Ferenc. Úgy vélekedett, ha a pártok, akik a közjót szolgálják, lophatnak, akkor mindenki megteheti.

A jövőbe tekintve a DK elnöke azt mondta, nem hiszi, hogy egyedül le tudják győzni a Fideszt, de készek kompromisszumokat kötni, hogy együttes támogatottsággal leváltsák őket. Ez annál inkább is lehetséges, mert a fiatalabb korosztályok elégedetlenek a hagyományosan kialakult politikával szemben. Ez bizonyítja a radikális pártok nyugat-európai erősödése. „Ha nem tudunk tartósan jó létet adni a magyaroknak, akkor nem érdekli majd őket a demokrácia, mert abból nem lehet megélni.”

Gyurcsány Ferenc megemlítette a menekülteket is. „Ha valaki az életét menti, nem fordíthatom el a fejem” – hangoztatta. Magyarországnak mindössze 1200 menekültet kellett volna befogadnia. „Tisztességes emberi magatartás befogadni ezeket az embereket, ebben nem ismerek kompromisszumot, csak azért, hogy elnyerjem az emberek támogatását.”

„Nem azért akarunk hatalomra kerülni, hogy mi legyünk a bosszúállók, vagy hogy mi lopjunk. Ők ebben jobbak” – zárta gondolatát Gyurcsány Ferenc. „Szimpla többségi kormánynak nem lesz akkor tere, mint egy kétharmadosnak, de nagyobb, mint amire Orbán számít” – jegyezte meg.
 

Ezt már olvasta!?

Így teheted jobbá a munkahelyedet

A rossz munkahely helyett jobbat kell keresni, de mi van akkor, ha alapvetően nem rossz a munkahely?

Október a látás hónapja

Idén is megrendezik a "Látás hónapja" programsorozatot, az októberi kampány fókuszában ezúttal a száraz szem hatékony kezelése áll.

Elindult a Szív City életmentő mobilalkalmazás

Életmentő applikációt tölthetünk le a telefonunkra.

Öt éve a táncművészetért

A hagyományokhoz híven idén is március első hétvégéjén rendezik meg, az immár ötödik születésnapját ünneplő Connector Táncfesztivált Veszprémben.

Jelentős turisztikai beruházás a várban

Közel 1,4 milliárd forintból várlift, valamint látogatói központ épül, illetve díszkivilágítást kap számos attrakció.

Bakony Média névjegykártya