Megnyílt a veszprémi Gizella napok programsorozata

Írta:  MTI május 04 2016 Betűméret Betűméret csökkentése Betűméret növelése

IV. Károly és Zita királyné, az utolsó magyar uralkodók koronázásának századik évfordulóját felidéző kiállítással.

A 25. Gizella napok nyitórendezvényén az érseki palotában jelen volt Habsburg György főherceg, nagykövet, aki apai nagyapja, IV. Károly uralkodásának két esztendejéről beszélt, azt hangsúlyozva, hogy a történelem ismerete megkíméli az utókort attól, hogy a múlt hibái megismétlődjenek. Felidézte: Ferenc József 100 esztendővel ezelőtt, 68 éves uralkodást követően halt meg, ekkor IV. Károly követte őt a trónon, aki a rangjához képest "modern" emberként élt, nem volt magántanára és egyetemre is járt. Hozzátette, hogy IV. Károly több reformot is megvalósított az egészségügy és a szociális szféra területén, de végül száműzetésbe kényszerült. Nagyapját a család jelenlétében 2004-ben avatták boldoggá Rómában.

Márfi Gyula, a Veszprémi Főegyházmegye érseke elmondta, hogy a királyokat szakrális szertartás keretében avatták be. Az érsek hangsúlyozta azt is, hogy "az ember nemcsak néhány évtizedre született a földre, hanem arra is hivatott, hogy eljusson az égbe". Míg az állam feladata az, hogy a természetes javakat biztosítsa az emberek számára, addig az egyházé az, hogy a természetfeletti javakat közvetítse, melyek által az ember felülmúlhatja önmagát - mutatott rá Márfi Gyula.

Porga Gyula, Veszprém polgármestere (FIDESZ-KDNP) arról beszélt, hogy nemcsak a koronázás 100. évfordulóját, hanem az 1000 éves keresztény történelmi múltat és a Gizella-napok 25 esztendős tradícióját is ünneplik idén.

Udvarhelyi Erzsébet, a tárlatot rendező Boldog Gizella Főegyházmegyei Gyűjtemény igazgatója elmondta, hogy a kiállításon egyebek mellett látható Zita királyné trónszéke és pásztorbotja, valamint a Szent Korona másolata, amelyet a Herendi Porcelánmanufaktúrában készítettek el. Hozzátette: a tárlat részét képezik a koronázással kapcsolatos levelezések és a Központi Papnevelő Intézet gyűjteményének két olajfestménye is. Látható Várady Lipót Árpád (1865-1923) kalocsai érsek palástja és süvege, mely az 1900. évi világkiállításon első díjat nyert, valamint a Zita királynét megkoronázó Hornig Károly megújított dolgozószobája is.

A 25. Gizella napokra vasárnapig várják a közönséget, a programsorozatban fellép mások mellett a Csík Zenekar, Ferenczy György és a Rackajam, az LGT Emlékzenekar, a gyerekeket pedig a Mintapinty gyermekzenekar, a Kabóca Bábszínház és kézműves foglalkozások várják.

A részletes program ide kattintva olvasható

Ezt már olvasta!?

Négy éves mandátum a parlamentben

Ez egy megelőlegezett bizalom felém, a következő négy évben azért dolgozom, hogy ezt a bizalmat újra megkapjam - értékelte a választás eredményét Ovádi Péter.

A szobatársától lopott

Vádemelési javaslattal zártak le a napokban a veszprémi rendőrök egy lopás vétség megalapozott gyanúja miatt indított nyomozást.

Tovább javult a háztartások jövedelmi helyzete tavaly

A reáljövedelem 5,9 százalékkal nőtt 2016-hoz képest 2017-ben.

Teljes útlezárás a 82-es számú főúton

Egy kigyulladt személygépkocsi műszaki mentése miatt korlátozzák a forgalmat Zirc külterületén pénteken a déli órákban.

Egyirányúsítják az utat az állatkerthez

A Kiskőrösi utcáról csak megközelíteni lehet a Gulyadombot.

Na-Bed