Porga Gyula, Vasáros József, Demel Eszter és dr. Tölgyesi József Porga Gyula, Vasáros József, Demel Eszter és dr. Tölgyesi József

Közösségünk ünnepe

Írta:  8200 Veszprém május 07 2016 Betűméret Betűméret csökkentése Betűméret növelése

Dr. Tölgyesi József, a Gárdonyi Zoltán Ifjúsági Kamarazenekar és Vasáros József vehette át az idei Gizella-díjakat.

A város szellemi, művészeti értékeinek megőrzéséért, a város nemzetközi hírének öregbítéséért, kapcsolatainak ápolásáért végzett, valamint a sport területén elért kiemelkedő tevékenység elismerésekért a város minden évben Gizella-díjat adományoz, amit szombaton délután adtak át a Szentháromság téren.

Dr. Navracsics Tibor, az Európai Bizottság kulturális, oktatási, ifjúságpolitikai és sportügyi biztosa ünnepi köszöntőjében arról beszélt, hogy Veszprém, Közép-Európa legszebb és egyik legnagyobb múltú városa alighogy szabadsághoz jutott, megteremtette a Gizella napokat. Ez egy helyi közösség ünnepe, ami a tagjainak szól - tette hozzá.

Mint mondta, az ünnep névadója örökül hagyta ránk azokat a jellemvonásokat, amik mind a mai napig a magasba emelik Veszprémet: a kereszténységet, a nyitottságot és a közéleti szerepvállalást, a kultúrát, ami a legnemesebb értelemben vett közösségteremtő erő. A ránk hagyott örökséggel kell jól gazdálkodni, és ezt tesszük, amikor megemlékezünk Gizella királyné kapcsán a kultúra fontosságáról. A Gizella-díjak pedig a közösség megbecsülésének a jele.


Dr. Navracsics Tibor mondott ünnepi köszöntőt

 

2016-ban Gizella-díjban részesült és az elismerést Porga Gyula polgármestertől átvehette:

Dr. Tölgyesi József 1940-ben született Városlődön. A tanárképző főiskola elvégzése után több Veszprém megyei kistelepülésen volt általános iskolai tanító, városunknak 1974 óta polgára. A Veszprémi Egyetem Tanárképző Kar óraadója, több éven keresztül volt a Veszprém Megyei Pedagógiai Intézet igazgatóhelyettese. Jelenleg a Kodolányi János Főiskola docense, rektori tanácsadó. Tevékenységének súlypontja a város, a megye oktatástörténete. Alapító főszerkesztője a „Veszprémi Szemle” várostörténeti folyóiratnak. Több idegenforgalmi kiadvány szerzője és szerkesztője. Jelentős a Veszprém városi, illetve a Veszprém megyei tárgyú iskolai segédkönyvek megjelentetése érdekében kifejtett munkássága. 2010-ben Bél Mátyás- díjat, Veszprém városától 1999-ben Ranolder díjat, 2011-ben Pro Meritis díjat, majd 2013-ban Áder János köztársasági elnöktől a Magyar Érdemrend Lovagkeresztje kitüntetést vehetett át. 2016-ban, Veszprém Megyei Jogú Város Közgyűlése az oktatástörténet területén végzett kiemelkedő szakmai tevékenységéért, valamint helytörténeti és közművelődési munkássága elismeréseként Dr. Tölgyesi József részére Gizella-díjat adományoz.

A Gárdonyi Zoltán Ifjúsági Kamarazenekar a Veszprémi Zeneművészeti Szakközépiskola és Alapfokú Művészeti Iskola növendékeiből áll. Mintegy 40 diák muzsikál az együttesben, mely Demel Eszter irányítása alatt az egyik legjelentősebb hazai ifjúsági zenekarrá fejlődött. A 12- 18 éves fiatalok érett zenei előadásmódjukkal és hangzásvilágukkal rendszeresen kivívják a közönség elismerését. Számos díj, fesztivál, koncert, turné jelzi kimagasló teljesítményüket. Demel Eszter karnagy, a hazai zenepedagógia kiemelkedő alakja, a gyerekekért rajongó- ember. Sok évtizedes munkája során veszprémi gyerekek százainak adott zeneszeretetet, minőség iránti elkötelezettséget, növendékeiből számos elismert előadóművész, karnagy, zenetudós vált. Számos elismeréssel büszkélkedhetnek. A nemzetközi vonószenekari fesztiválon Arany minősítést, az Országos Zenekari Versenyen I. helyezést és karnagyi különdíjat, 2015-ben pedig Veszprém Megyei Príma Díjat valamint közönségdíjat kapott az együttes. 2016-ban Veszprém Megyei Jogú Város Közgyűlése Veszprém város művészeti értékeinek gazdagításáért, a város nemzetközi hírnevének öregbítéséért a Gárdonyi Zoltán Ifjúsági Kamarazenekar részére Gizella díjat adományoz.

Vasáros József, aki Káptalanfán született 1941-ben, földműves szülők gyermekeként. A munka, a föld szeretetét innen hozta, de szívesen vonult félre olvasmányaival. Mivel megbízhatóan, szorgalmasan dolgozott, vidám természetű, társasági ember volt, megbocsátották neki különleges érdeklődését, lelki beállítottságát. A sümegi gimnáziumban tanult, majd Szegeden végezhette a pappá szenteléshez szükséges tanulmányokat, 1966-ban szentelték pappá. Első helye Ajkán volt, később a zalahalápi templomot és plébániát választotta működési helyéül. Az egyházmegye hitoktatásának egyik motorja hittanversenyek, találkozók szervezésének fontos segítője lett. A rendszerváltás Ajkán találta, ahová, mint plébános került vissza. A hirtelen felduzzadt létszámú hitoktatás iskolánkénti megszervezését, a hitélet és közélet harmóniájának alakítását, a hívek számára határozott igazodási pont mutatását érezte az aktuális feladatnak. Ezután Sümegre kapott helyezést, az egyházmegyei találkozók, rendezvények segítésére, és a helyi hitoktatási munka szervezésére. 4 év után került Veszprémbe, a Szent László Plébániára. Egyházmegyei hitoktatási referens, a Hitoktatási Bizottság vezetője. Őszinte, együttérző, a nehézségeket vidámsággal, derűvel fogadó, az emberekben bízó, megbocsátani tudó, a konfliktusokat kerülő személyiség. 2016-ban, Veszprém Megyei Jogú Város Közgyűlése Veszprém város szellemi értékeinek létrehozásáért és megőrzéséért, valamint közösségépítő munkája elismeréseként Vasáros József részére Gizella díjat adományoz.

Az ünnepi műsorban közreműködött az MH. Légierő Zenekar.

 

Ezt már olvasta!?

Novemberben is több utast szállítottak Európa legnagyobb diszkont légitársaságai 2014 novemberéhez képest, a Ryanair kétszámjegyű bővülést ért el.

Parkoló autók bánták az ünneplést

Két fiatal nem bírt magával Veszprémben. A városban sétálva egy szemetesben is kárt tettek.

2019 nyarára elkészül a Budapest-Balaton kerékpárút

A következő két évben "soha nem látott mértékű", kerékpáros turizmust érintő fejlesztés valósul meg Magyarországon.

Megkapta az engedélyt a helikopter-leszálló a kórház területén

Többször mentőhelikopter szállt le a belváros kórház melletti kereszteződésében az elmúlt hónapokban. Szerdától biztos nem láthatunk több ilyet.

Egyszerűbb és gyorsabb, mint egy pizzarendelés

Az szja 1+1 százalékáról idén is csakúgy, mint a korábbi években egészen május 20-áig lehet rendelkezni. 

Bakony Média névjegykártya