Orbán Viktor és Porga Gyula Orbán Viktor és Porga Gyula

Történelmi léptékű megállapodás

Írta:  8200 Veszprém május 10 2016 Betűméret Betűméret csökkentése Betűméret növelése

Több tízmilliárd forintos együttműködési megállapodást írt alá Orbán Viktor miniszterelnök és Porga Gyula Veszprém polgármestere kedden délelőtt a városházán.

Erős Magyarország akkor jön létre, ha erősek az önkormányzatok is – kezdte a sajtótájékoztatót Porga Gyula polgármester. Mint mondta, ezt szorgalmazza, hogy a korábban felhalmozott adósságállománytól megszabadultak az önkormányzatok, ami Veszprém esetében 7 milliárd forintos konszolidációt jelentett, illetve az aréna költségét is átvállalta az állam. Emlékeztetett, az előző fejlesztési ciklusban 10 milliárd forinttal lett gazdagabb a város, a gazdasági társaságok 65 milliárd forinthoz jutottak, 16 százalékkal nőtt a helyi GDP, az ipari kibocsátás növekedése 5 év alatt 40 százalékos volt, valamint 4000 új munkahely jött létre. Porga Gyula hangsúlyozta, a kormány felismerte, a nagyvárosoknak térségi szerepeket kell betölteniük, ehhez pedig támogatás szükséges.

Orbán Viktor pozitív gazdasági eredményeit kiemelve azt mondta, mozgékony, dolgozni akaró emberek élnek Veszprémben. A sikereket nem szabad letagadni azt hangsúlyozva, hogy segítségre van szükségük – hangoztatta. A megállapodás is azt a célt szolgálja, hogy az eddig is jól teljesítő város tovább gyarapodjon.

 • A Modern városok program részeként rendbe teszik a szentkirályszabadjai repülőtér tulajdoni helyzetét. Ezt összekötik az ipari terület rendezésével és a légi közlekedés fejlesztésével 500 hektáron, összesen 4 milliárd forintból.
 • Kialakítanak egy ipari parkot is, szakképzési gyakorló központtal együtt a megfelelő szakképzett munkaerő biztosítása érdekében, ez 2,5 milliárd forintba kerül.
 • Épül egy új völgyhíd Veszprémben 3 milliárd forintból, hozzá tartozik még egy útépítés is, további 3 milliárd forint ráfordítással. Ez gyakorlatilag a belső körgyűrű folytatását jelenti a Jutasi út és a Pápai út között, tehermentesítve ezzel a belváros, valamint a Házgyári út forgalmát.
 • Jelentős összegeket fordítanak kerékpárút fejlesztésre Csopak, Alsóörs felé, amire együttesen 280 millió forintig vállal garanciát az állam, Zirc felé 500 millió forintból épül kerékpárút, de a Somló irányába is elindul a fejlesztés, 600 millió forintból.
 • Nagy harc előzte meg a Petőfi Színház felújítására vonatkozó elképzeléseket, amire 12 milliárd forintot kért a polgármester. Végül abban állapodtak meg, hogy a kormány vállalja, hogy rendbe hozza az épületet, régi formájára visszaépíti, de további ártárgyalások szükségesek.
 • A város 2,5 milliárd forintot kap az állatkert felújítására és bővítésére.
 • A Csermák Antal Zeneiskola homlokzata már megszépült, most 762 millió forintból a belső felújítás is megtörténhet.
 • Megállapodás született a Veszprém Aréna bővítéséről is, amely 8000 fő befogadására lesz alkalmas, 3 milliárd forint jut erre a projektre.
 • A veszprémi stadion és atlétika pálya 1,2 milliárd forintból újul meg.
 • A jégcsarnok felépítésére más forrásból már 800 millió forint rendelkezésre áll, de ha szükséges, az állam kiegészíti ezt az összeget.
 • Arról is döntés született, hogy a 8-as és 82-es utat összekötik annak érdekében, hogy ez a terület megfelelő kiszolgálást kapjon, valamint további parklóhelyek is épülnek.
 • Pontos összeg nélkül szó volt még arról, hogy kialakítják az Aranyosvölgyi tudásvölgyet, ennek funkcióját, tartalmát még tisztázni kell.
 • Megvalósul az uszoda is Veszprémben, ennek végösszege még nem pontosított.
 • A megállapodás részeként megvizsgálták a vasúti közlekedést is, ehhez kapcsolódva városrendezéssel egybekötve egymás mellé helyezik a vasútállomást és az autóbusz-pályaudvart. Erre vonatkozóan konkrét tervek nélkül összeg nem hangzott el.

Ez az összeg kigazdálkodható – húzta alá Orbán Viktor, aki elmondta még, hogy a déli elkerülő fejlesztéséről nem tudtak megállapodni. A többszintű csomópontok kialakítása 30 milliárd forintba kerülne, ezt a forrást azonban a kormány jelenleg nem tudja megígérni. „Mindent megteszünk, hogy kigazdálkodjuk a költségvetésből.”

Porga Gyula történelmi léptékű gazdaságfejlesztési megállapodásnak nevezte az együttműködést.  

A teljes sajtótéjékoztató itt visszanézhető

Ezt már olvasta!?

A közönséggel együtt díszítettek

A Veszprémi Petőfi Színház hagyományteremtő céllal idén is a közönséggel együtt díszítette fel karácsonyfáját.

Roma Ki, mit tud? a rendőrségen

A Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság tehetségkutató versenyt szervezett május 20-án roma fiataloknak.

Távozik a megyei rendőrfőkapitány

A Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság vezetésével április 1- jei hatállyal Fellegi Norbertet bízták meg, aki jelenleg a Baranya Megyei Rendőr-főkapitányság bűnügyi igazgatóság vezetője.

4,5 km út újult meg Nemesvámosig

Elkészült a 77-es számú főút Veszprém és Nemesvámos közötti szakaszának felújítása.

Sikeres évadot zárt a Petőfi Színház

Csaknem 85 ezer néző látta az előadásokat az elmúlt évadban.

Na-Bed