Ott a T-rex!

Írta:  8200 Veszprém május 18 2016 Betűméret Betűméret csökkentése Betűméret növelése

Ezzel a felkiáltással vették birtokba a gyerekek a Veszprémi Állatkertben megnyílt Dinoszaurusz parkot szerdán.

Két hektáron összesen harminc életnagyságú dinoszaurusz szobor várja a Veszprémi Állatkert látogatóit. A legnagyobb diplococcus 23 méter hosszú, a legnépszerűbb T-rex pedig 13 méter a fejétől a farkáig, illetve négy méter magas.

Fő célunk az oktatás, ismeretterjesztés, ehhez azonban meg kell felelni a mai kor dinamikájának és a fiataloknak minél több élményt adni, így jobban megmaradnak bennük az ismeretek - mondta érdeklődésünkre Török László, a Veszprémi Állatkert igazgatója. Éppen ezért a park bejárását követően foglalkoztató várja a gyerekeket, ahol az őslénytankutatók mindennapi életével ismerkedhetnek meg az érdeklődők, ásatáson vehetnek részt, régészeti munkát végezhetnek, illetve bemászhatnak egy őslény szájába is.

A dinoszaurusz szót Richard Owen (1804-1892) angol zoológus alkotta meg 1842-ben. Két görög szó, a deinos (borzasztó, rettenetes) és a sauros (gyík) összetétele. A dinoszauruszok több mint 150 millió éven át uralták a Földet a földtörténeti középkorban, a mezozoikumban. 

Olyan parkot avathatunk, amit az elmúlt években több jelentős beruházás is megelőzött - emlékeztetett Brányi Mária alpolgármester a megnyitó alkalmával, aki megemlékezett Laczkó Dezső munkásságáról is, aki 1899-ben egy kavicsfogó álteknős leletére bukkant a közelben, amely a dinoszauruszokkal élt egy időben. “Egy időutazásra invitálja a látogatókat a dinoszaurusz park lenyűgöző élményt garantálva mindenkinek” - fogalmazott. 

Az elmúlt 58 évben számtalan újdonsággal gazdagodott az állatkert, most először azt is láthatják az érdeklődők, miként alakult ki a mai élővilág. 250 millió évet repít vissza a park a triász, a kréta és a jura legjellegzetesebb növényevő és ragadozó állataival - hangoztatta az állatkert igazgatója.


A galéria megtekintéséhez kattintson a képre

 

Elhangzott még, az állatkert nyolc évvel ezelőtt 9,5 hektáron terült el, ma már 32 hektáron várja a látogatókat és többek között elefántok, fókák, pingvinek költöztek Veszprémbe, a mai naptól pedig Magyarország legnagyobb dinoszaurusz parkja is itt található.

A dinoszaurusz park megváltott érvényes állatkerti belépővel ingyenesen látogatható.

Török László kérdésünkre elmondta, a Veszprémi Állatkert az elmúlt években is megmutatta, hogy a rendelkezésre álló fejlesztési pénzekkel jól sáfárkodott, olyan porjektelemeket hozott létre, amely növelte a látogatószámot, tavaly már 321 ezren érkeztek az állatkertbe. Ennek is köszönhető, hogy a kormány további támogatásban részesíti az állatkertet - utalt a napokban aláírt szerződésre a Magyar Kormány és a Veszprém Megyei Jogú Város Önkormányzata között, amely 2,5 milliárd forintot irányoz elő az állatkert fejlesztésére.

 

 

Ezt már olvasta!?

Ónos eső érkezik

Tartós, több órás ónos esőre számíthatunk kedden, de még szerdán is eshet. 

A gázolajért és a benzinért is többet kell fizetnünk szerdától.

 A 36 emberéletet követelő terrortámadást követően a légikikötő teljes területét azonnali hatállyal lezárták.

Tom Jones érkezik a veszprémi prémium fesztiválra

Visszatérő fellépő és Magyarországon először koncertező előadója is lesz az idei VeszprémFestnek 2017 július 12. és 15. között.

Nincs náluk gyorsabb

Veszprémi győzelemmel zárult az Országos Közlekedésbiztonsági Verseny.

Na-Bed