Így szigorítják a menekültügyi eljárásokat Európában és a tengerentúl

Írta:  hirado.hu december 05 2015 Betűméret Betűméret csökkentése Betűméret növelése

A migránsválság elmélyülése és a terrorcselekmények nyomán számos országban változtak vagy változnak a szabályok.

Németország - a legnagyobb szabású átalakítás

Németországban az idén a menekültválság mélyülése miatt évtizedek óta a legnagyobb szabású átalakítást hajtották végre a menekültügyi szabályozásban.

A reform a védelemre nem szoruló menedékkérők hazatelepítését és bevándorlásuk megelőzését szolgáló szigorításokat és a védelemben részesítendő kérelmezők beilleszkedését szolgáló intézkedéseket tartalmaz, és új alapra helyezi a menekültügyi rendszer finanszírozását.

Belgium - munkacsoport és biztonsági vizsgálat

Belgium az újonnan érkezett idegenek között gyakran megjelenő radikalizmus megfigyelésére menekültügyi és migrációs munkacsoportot hozott létre november végén az igazságügyi, belügyi és a védelmi minisztérium részvételével. A munkacsoport feladata a menedékkérők szűrésének optimalizálása, a menekültügyi hatóságok konzultációjának megkönnyítése a hírszerzési és biztonsági szolgálatokkal. Az új rendszer emellett figyelemmel kíséri a radikális imámokat és prédikátorokat, akik gyakran gyűlöletet szítanak a közösségükben.

Olaszország - gyorsított menekültstátus

Olaszországba két évvel ezelőtt hatvanötezer, tavaly több mint hatvanegyezer menekültkérelmet nyújtottak be a bevándorlók. A 2014-ben érkezett 170 ezer bevándorlónak ez kevesebb mint egyharmada volt. Ugyanebben az évben felgyorsították a menekültstátus megadásának folyamatát. Az eljárás feltételei azóta sem szigorodtak az ezt szorgalmazó olaszországi jobbközép ellenzéki pártok felhívásai ellenére. Ez utóbbiak szerint a római kormány tömegesen "osztja" a menekültkérelmeket.

Ausztria - három éves menekültstátus

Ausztriában a kisebbik kormánypárt, az Osztrák Néppárt (ÖVP) dolgozta ki a szigorított menekültügyi eljárás tervezetét. A javaslat szerint visszamenőleges hatállyal már november közepétől érvényes lehetne a megváltozott procedúra, amely a kérelmezők számára szigorított, az eddigi öt év helyett legfeljebb három évig tartó időszakra szóló menekültstátust biztosítana, a családok egyesítését is feltételekhez kötné.

Franciaország - az eljárás egyszerűsítése

A francia parlament júliusban fogadta el a menekültjog reformjáról szóló törvényjavaslatot a menekültkérelmek elbírálási idejének lerövidítése és a menedékkérők elhelyezési körülményeinek javítása érdekében. Az eljárás egyszerűsítésével a korábbi két évről kilenc hónapra rövidül 2017-ig a kérelmek elbírálási ideje. Gyorsított eljárásban akár három hónapra is csökkenhet az átfutási idő.

Anglia - húszezer szíriai áttelepítése

Nagy-Britannia az Európai Uniótól teljesen különálló politikát folytat a menekültválság ügyében. David Cameron brit miniszterelnök szeptember elején jelentette be, hogy Nagy-Britannia a jelenlegi parlamenti ciklus végéig, vagyis 2020 májusáig húszezer szíriai menekültet telepít át Nagy-Britanniába.

Lengyelország - díjmentes jogi segítség

Lengyelországban, ahová a menekültstátuszért folyamodók mindenekelőtt Oroszországból és Ukrajnából érkeznek, november közepén hatályba lépett a menedékjogi eljárást szabályozó törvény módosítása. A módosítást az európai migrációs stratégia részét képező, szeptemberben elindított második végrehajtási csomag keretében fogadták el. Ennek eredményeként a menedékjogi kérelmet a lengyel határőrség minden kirendeltségén be lehet nyújtani, a határrendészet gondoskodik arról is, hogy a terhesek, a fogyatékosok eljussanak a befogadó központba.

Csehország - nem történt szigorítás

Csehországban egyelőre nem tervezik a menekültügyi eljárás megszigorítását. A prágai hatóságok szerint a hatályos szabályok megfelelnek a követelményeknek.

Szlovákia - az eddigi szabályozás a hatályos

Szlovákiában az elmúlt néhány év során érdemben nem módosultak a menekültügyi eljárások. Ivan Netík, a szlovák belügyminisztérium sajtóosztálynak vezetője szerint a szaktárca a közeljövőben nem is tervez ilyen jellegű módosításokat.

Románia - bűncselekmény az illegális határátlépés

A román Btk. már a migrációs válság előtt bűncselekménynek minősítette és hat hónaptól három évig terjedő börtönbüntetéssel sújtotta az illegális határátlépést, az embercsempészetet pedig kettőtől hét évig terjedő börtönnel büntetik. A román határrendőrséget bizonyítási kényszer is fűti. Az ország négy éve hiába vár arra, hogy felvegyék a schengeni övezetbe, és a hatóságok mindent megtesznek, hogy bebizonyíthassák: a bizalmatlanság indokolatlan, Románia képes lenne megvédeni a schengeni határokat. Ilyen körülmények között Romániában az idén sem nőtt a menedékkérők száma, a velük kapcsolatos eljáráson sem változtattak.

Horvátország - megerősített határszakaszok

Horvátország rendőri erőinek a határon való megerősítésén kívül semmilyen menekültügyi eljárást nem szigorított meg, kivéve, hogy november közepén, röviddel a szlovén bejelentés után közölte: Horvátország is lezárja határait a gazdasági migránsok előtt, mostantól csak Szíriából, Afganisztánból és Irakból fogad menekülteket.

Szlovénia - ideiglenes műszaki akadály a határmentén

Szlovénia az elmúlt időszakban számos intézkedést vezetett be a menekültügyi eljárás szigorítása érdekében. Miután Magyarország október közepén lezárta a horvát-magyar zöldhatárt, a horvát hatóságok huszonnégy órán belül Szlovénia felé irányították a migránsáradatot. Szlovénia azonnal megkezdte rendőri erőinek megerősítését Horvátországgal közös határán.

Egyesül Államok - felfüggesztenék a szíriaiak és irakiak befogadását

Az amerikai képviselőház november 19-én, a párizsi terrortámadások nyomán törvénytervezetet fogadott el, amelynek értelmében mindaddig felfüggesztenék a szíriai és az iraki menekültek befogadását, amíg kulcsfontosságú nemzetbiztonsági intézmények nem kezeskednek arról, hogy az egyes személyek nem jelentenek kockázatot.

Izrael - titkos megállapodás több afrikai országgal

Izraelben a 2000-es évek végétől Egyiptomból tömegesen becsempészett afrikaiak jelenti a legnagyobb problémát. 2013 januárjában a havonta már több mint ezer főt számláló tömeg megfékezésére a hatóságok kerítésrendszert emeltek a déli határra.

További részletek a hirado.hu oldalon olvasható összeállításban.

Ezt már olvasta!?

Autónak ütközött a kerékpáros

A biciklis könnyebben megsérült. 

Vidám családi napot tartottak

A kellemes őszi időben mindenki jól szórakozott a Kolostorok és Kertek Rendezvényterület szezonzáró családi napján.

Mennyiségileg vegyes, de minőségileg jó évjárat lehet az idei bor a szüret első tapasztalatai, a szőlős gazdák és borászok várakozásai alapján.

Még mindig nem túl hosszú időre, de mindig egy-egy napot hozzátéve az üdüléshez.

Több mint kétszáz bejelentés Veszprém megyében

Szerdán éjfélig összesen százötvenhét műszaki mentéshez és öt tűzesethez riasztották a tűzoltókat megyeszerte.

Na-Bed