Pénteken premier a Veszprémi Petőfi Színházban

Írta:  Veszprémi Petőfi Színház február 05 2019 Betűméret Betűméret csökkentése Betűméret növelése

Az átejtés nagy manipulációjának minden korban sokan sokféleképpen áldozatul esnek. Tartuffe képmutatása, átejtési képessége korokon, társadalmakon átívelő.

Vannak klasszikusok, amelyek mindig, minden korban megszólítják a közönséget, és mindig minden korban magára ismerhet bennük az ember, jó és titkolt tulajdonságaival egyaránt. Ilyen Molière zseniális komédiája, a Tartuffe. Néha félelmetesen, néha mulatságosan, néha együtt érzõ fájdalommal a becsapottak iránt, de mindig elementáris színpadi erővel szólal meg ez a komédia. Az átejtés nagy manipulációjának minden korban sokan sokféleképpen áldozatul esnek. Tartuffe képmutatása, átejtési képessége korokon, társadalmakon átívelő. Van az emberben egy eredendő hit, nevezhetjük vakhitnek, amely a nyilvánvalóról sem látja be, hogy ördögi és hazug. És még a katasztrófa pillanatában sem ismeri fel súlyos tévedését. Ilyen Orgon, a családfő, aki szerettei egzisztenciáját, jövőjét is kockáztatja hiszékenysége miatt, és vele szemben áll a mindenre elszánt, az erkölcsösség nevében fellépő, mindenen átgázoló, ördögien tehetséges manipulátor, Tartuffe. Ők ketten az emberi személyiség két szélsőséges oldalát testesítik meg. Ahogy változnak az idők, a korok, az eszmék, a társadalmi körülmények, úgy változnak velük kettejük lényeges tulajdonságai. Nevetünk rajtuk, és borzongunk, mert a bennünk is rejtőzködő tulajdonságainkból alkotta meg Molière ezt a két örök érvényű szereplőt és róluk szóló komédiáját.

Tökéletesen megírt, ma is érvényes darab Molière Tartuffe című műve, melyet avatott mesterként Marton László állít színpadra. A vele eltöltött próbaidőszak mindannyiunk számára egyben megerősítő kurzus is, amely során a színészi gondolkodás, hiteles játékra való törekvés tökéletesedhet Vas István nagyszerű fordításának tolmácsolásával - nyilatkozta Oberfrank Pál, a Veszprémi Petőfi Színház igazgatója, a darabban Cléante megszemélyesítője a keddi médianap alkalmával. - Lukács Sándorral együtt haladni ezen az úton, Gáspár Sándor Tartuffe-jével megküzdeni a színpadon, Szombathy Gyula ízléses játékát a próbán megcsodálni, Zsurzs Kati remek alakítását megélni, nagy ajándék. Örömmel és izgalommal, a Veszprémi Petőfi Színház színfalai mögött dolgozó nagyszerű munkatársak segítségével készülünk új, nagyszínpadi bemutatónkra - hangoztatta.

Több változatban is láttam már Tartuffe előadást, de még nem játszottam - mesélte Gáspár Sándor (Tartuffe). - Ez a mű a világ drámairodalmában a Hamlet, a Három nővér és a Faust mellé tehető. Szerteágazó, bonyolult jellemű alkotás, természetesen sokféleképpen el lehet játszani. A darabot Marton László rendezi, akivel már több mint harminc éve nem dolgoztam együtt. A Vígszínházban, pályakezdőként több jelentős közös munkánk volt. Az akkori fiatal, ambiciózus emberből egy nagy tudású bölcs mester lett mára. A próbák alatt is jó energiákat tapasztaltam. Minden szerepnek az összetettségét próbálja kibontani velünk. Nem a sémákat szeretnénk eljátszani, a figurákat nem egy ecsetvonással rajzoljuk meg, hanem többféle színnel, többféle igazsággal. Úgy érzem, hogy egy nagyon értékes, szórakoztató és elgondolkodtató előadás lehet a Tartuffe.

Lukács Sándor (Orgon) szerint a világirodalom tíz legjobb drámája között szerepel a Tartuffe. - Most, hogy mélyebben alámerültem a darabban, egyre inkább meggyőződöm róla, hogy ez így van. Olyan komédiát írt Molière, ami rendkívül megérinti a színészt és reméljük, így érez majd a néző is. Hullámzik a mű. Egyszer mosolyogni, nevetni lehet az előadáson, jóízűen konstatálni a szatíra és a humor jegyeit, a következő pillanatokban pedig vészjóslóan megfordul és éles drámai szituációba csap át a történet. Rendkívül izgalmas, jól megszerkesztett előadás. Ez a hullámzás igaz Orgon szerepére is, akinek eljátszása még kimaradt az életemből. Nagyon örülök ennek a szerepnek. Ami a próbákat illeti, nagyon jó hangulatúak. Egy nagyon jó közegű, kellemes hely a Veszprémi Petőfi Színház - osztotta meg tapasztalatát.

Marton László rendező úgy fogalmazott, a Tartuffe, Moliére zseniális komédiája már az ősbemutató idején, azonnal rendkívüli vihart kavart. Hol betiltották, hol ismét engedélyezték. - A darab különleges formátuma, az egyre-másra felfedezett új-és új értékei mindenkit rabul ejtenek évszázadok óta, és most is, a próbák folyamán. Olyan ez a remekmű, mint egy különleges csiszolt gyémánt. Mindig mást és újat láttat az idők folyton változó fénytörésében. Ezek a szövegekből és a kialakuló szituációkból felfedezett új-és új mélyrétegek váratlan, mához szóló felfedezéseket, roppant szórakoztató újdonságokat kínálnak az előadást létrehozó alkotóknak, és reméljük a majdani veszprémi nézőknek is. Ebben segítségünkre lesz a nagyszerű művészekből és tehetséges fiatalokból létrejött szereposztás. Inspiráló ezzel a remek csapattal dolgozni - fogalmazott. 

A Tartuffe című komédia bemutatója 2019. február 8-án lesz a Veszprémi Petőfi Színházban. 

Ezt már olvasta!?

Öten egy ellen

A rendőrök elfogták és gyanúsítottként hallgatták ki azt az öt férfit, akik egy veszprémi szórakozóhely előtt verekedtek.

Lerajzolták a biztonságos közlekedést

A „Biztonságos közlekedés gyermekszemmel" rajzpályázat országos díjazottjai között Veszprém megyeiek is vannak.

Új motorok a rendőrségen

Egy közlekedési baleset helyszínénél intézkedtek a Veszprém megyei rendőrök első közös szolgálatuk során az új járművekkel. (VIDEÓ)

Látogatási tilalom

A január 21-én bevezetett részleges látogatási tilalmat az egész kórházra kiterjesztették a mai nappal Veszprémben.

Na-Bed