Belestünk az Ármány és szerelem próbájára

Írta:  8200 Veszprém február 11 2016 Betűméret Betűméret csökkentése Betűméret növelése

Friedrich Schiller romantikus színművét pénteken láthatja először a közönség a Petőfi Színházban.

A darabot Eperjes Károly Kossuth- és Jászai-díjas művész rendezésében mutatja be a társulat. “A mai Európában különösen aktuális ez a darab és a benne lévő társadalmi üzenet” - vélekedett érdeklődésünkre. “Régóta terveztem színpadra vinni ezt a drámát. Több elképzelésemmel együtt javasoltam Oberfrank Pál igazgatónak, erre esett a választás. Nem bántam meg” - tette hozzá. Eperjes Károly két egyetemi hallgatót is hozott a darabba. Ők voltak a legkoncentráltabbak és a legenergikusabbak a Kaposvári Egyetem színművész szakán - árulta el. “Szépen beszélnek, fessek a színpadon. A belső tulajdonságuk és a külcsínjük alkalmassá tette őket erre a feladatra” - jegyezte meg, hozzátéve, nem jellemző, hogy ennyire fiatalok játsszák ezt a szerepet, pedig rájuk íródott, fontos a hamvasságuk. “Az én feladatom volt, hogy szakmailag megfeleljenek. Elfogadták az ajánlásaimat.”

A galéria megtekintéséhez kattintson ide!

Miller szerepében Haumann Pétert láthatjuk. “A premier előtti napokban a színész olyan mint a sportoló a nagy versenye előtt. Igyekszik összpontosítani, ami ha minden jól megy, a premierre sikerül is. Vesződünk a színpadon, de ez nem azt jelenti, hogy baj van, hanem inkább azt mutatja, hogy a dolog érdekében fokozottan törődünk a szereppel” - vallotta kérdésünkre a Kossuth- és Jászai-díjas, Érdemes művész. “Olyan korban íródott ez a darab, amikor nagyon szélsőséges indulatok voltak a jellemzőek. Ez az előadásban is megmutatkozik, nincs motyogás, középút. Nagyok a tévesztések, a szerelmek, a dührohamok, a bánatok mértéke. Ezt kell jól visszaadni” - beszélt a mű nehézségeiről Haumann Péter, megjegyezve, a jellemekben megmutatkozó szélsőségek szinte ismeretlenek a mai korban.

Nagyon fifikás, technikailag nehéz Wurm, a kancellár magántitkárának szerepe - árulta el Haumann Máté. “Úgy tudnám jellemezni, mint egy hattyú mozgását a tavon: felül gyönyörűen siklik, de alul nagy a kavarás. Rengeteg szöveget kell elmondani egy levegővel, ami hihetetlen ízt ad ennek a kornak és a darabnak” - beszélt szerepéről, ami bár távol áll tőle, annál élvezetesebb eljátszania.

Dér Mária (Lujza) az egyik egyetemi hallgató a színműben. “A legnagyobb kihívás a hangszín megtalálása, nagy a színpad, nem ehhez szoktunk hozzá” - beszélt a kezdeti nehézségekről. “Eperjes tanár úr” sok segítséget adott, de az is könnyíti egy kicsit a feladatot, hogy az egyik osztálytársával együtt játszik. “ Lujza korombeli és szerelmes, mind a kettő aktuális számomra, megtalálom benne a saját érzéseimet.”

Herczegh Péter érdeklődésünkre csak annyit mondott, megtisztelő számára, hogy elhívták ebbe a darabba. “Nehéz volt ráérezni Ferdinánd szerepére, de nagyon kedves közeg fogadott Veszprémben.”

 

Ezt már olvasta!?

Hidegfront okoz szeles időt

Gyakran érkeznek frontok az előttünk álló héten. 

Firkálgatunk? Firkálgatunk?

Két órán belül elfogták a rendőrök a graffitiző fiatalokat.

A tavaly december eleji tulajdonosváltást követő egy hónap alatt negyedével bővítette termelését a Pápai Hús Kft.

Választás 2018 - Hivatalosan befejeződött a szavazás

Azok a szavazni akarók, akik már a sorban állnak, még leadhatják voksukat.

Kiállítással emlékeznek az I. világháborúban elesettekre

A Krajcáros Alapítvány 25 éve dolgozik azért, hogy méltó módon emlékezzen meg az I. világháborúban elesettekről. Kiállításuk most a Veszprémi Petőfi Színházban tekinthető meg.

Na-Bed