Belestünk az Ármány és szerelem próbájára

Írta:  8200 Veszprém február 11 2016 Betűméret Betűméret csökkentése Betűméret növelése

Friedrich Schiller romantikus színművét pénteken láthatja először a közönség a Petőfi Színházban.

A darabot Eperjes Károly Kossuth- és Jászai-díjas művész rendezésében mutatja be a társulat. “A mai Európában különösen aktuális ez a darab és a benne lévő társadalmi üzenet” - vélekedett érdeklődésünkre. “Régóta terveztem színpadra vinni ezt a drámát. Több elképzelésemmel együtt javasoltam Oberfrank Pál igazgatónak, erre esett a választás. Nem bántam meg” - tette hozzá. Eperjes Károly két egyetemi hallgatót is hozott a darabba. Ők voltak a legkoncentráltabbak és a legenergikusabbak a Kaposvári Egyetem színművész szakán - árulta el. “Szépen beszélnek, fessek a színpadon. A belső tulajdonságuk és a külcsínjük alkalmassá tette őket erre a feladatra” - jegyezte meg, hozzátéve, nem jellemző, hogy ennyire fiatalok játsszák ezt a szerepet, pedig rájuk íródott, fontos a hamvasságuk. “Az én feladatom volt, hogy szakmailag megfeleljenek. Elfogadták az ajánlásaimat.”

A galéria megtekintéséhez kattintson ide!

Miller szerepében Haumann Pétert láthatjuk. “A premier előtti napokban a színész olyan mint a sportoló a nagy versenye előtt. Igyekszik összpontosítani, ami ha minden jól megy, a premierre sikerül is. Vesződünk a színpadon, de ez nem azt jelenti, hogy baj van, hanem inkább azt mutatja, hogy a dolog érdekében fokozottan törődünk a szereppel” - vallotta kérdésünkre a Kossuth- és Jászai-díjas, Érdemes művész. “Olyan korban íródott ez a darab, amikor nagyon szélsőséges indulatok voltak a jellemzőek. Ez az előadásban is megmutatkozik, nincs motyogás, középút. Nagyok a tévesztések, a szerelmek, a dührohamok, a bánatok mértéke. Ezt kell jól visszaadni” - beszélt a mű nehézségeiről Haumann Péter, megjegyezve, a jellemekben megmutatkozó szélsőségek szinte ismeretlenek a mai korban.

Nagyon fifikás, technikailag nehéz Wurm, a kancellár magántitkárának szerepe - árulta el Haumann Máté. “Úgy tudnám jellemezni, mint egy hattyú mozgását a tavon: felül gyönyörűen siklik, de alul nagy a kavarás. Rengeteg szöveget kell elmondani egy levegővel, ami hihetetlen ízt ad ennek a kornak és a darabnak” - beszélt szerepéről, ami bár távol áll tőle, annál élvezetesebb eljátszania.

Dér Mária (Lujza) az egyik egyetemi hallgató a színműben. “A legnagyobb kihívás a hangszín megtalálása, nagy a színpad, nem ehhez szoktunk hozzá” - beszélt a kezdeti nehézségekről. “Eperjes tanár úr” sok segítséget adott, de az is könnyíti egy kicsit a feladatot, hogy az egyik osztálytársával együtt játszik. “ Lujza korombeli és szerelmes, mind a kettő aktuális számomra, megtalálom benne a saját érzéseimet.”

Herczegh Péter érdeklődésünkre csak annyit mondott, megtisztelő számára, hogy elhívták ebbe a darabba. “Nehéz volt ráérezni Ferdinánd szerepére, de nagyon kedves közeg fogadott Veszprémben.”

 

Ezt már olvasta!?

A SZÉP-kártya-tulajdonosok fele nem költene utazásra, ha készpénzt kapna

Az idei év első három hónapjában 80 százalékkal többször kerültek elő a SZÉP-kártyák, mint tavaly ilyenkor.

Tisztújítás a megyei Jobbikban

A korábbi megyei alelnöknek szavaztak bizalmat az elkövetkezendő két évre.

Megközelíthető politikusok

Nemcsak a kampányról fog szólni ez az iroda - ezt ígérte a veszprémi Narancspont megnyitóján dr. Navracsics Tibor uniós biztos.

Csökken az üzemanyagok ára

Csökkenti bruttó 3 forinttal a 95-ös benzin és bruttó 6 forinttal a gázolaj literenkénti nagykereskedelmi árát szerdán a Mol Nyrt.

Négyes karambol Veszprém közelében

Veszprém és Gyulafirátót között történt a baleset, az utat teljes szélességében lezárták.

Na-Bed