Erik Truffaz májusban érkezik Veszprémbe Erik Truffaz májusban érkezik Veszprémbe veszpremiprogramiroda.hu

Jövőre is kiválóságok sora Veszprémben

Írta:  Veszprémi Programiroda december 19 2015 Betűméret Betűméret csökkentése Betűméret növelése

Többek között Erik Truffaz a Hangvillában, de nézzük, kik látogatnak még városunkba 2016-ban.

A Veszprémi Programirodának köszönhetően, az újesztendőben sem leszünk kulturális programok híján. Az év eleji és tavaszi terítéken továbbra is szerepelnek a komoly és könnyűzenei paletta hazai nagyágyúi, akik sorában májusban nem más, mint a világhírű jazztrombitás Erik Truffaz lép színpadra. Mindemellett természetesen a pszichológia és a humor kiválóságai sem maradnak el a Hangvilla nagyszínpadáról, ami színháztermi produkciók mellett intimebb hangulatú, kamaratermi előadásokkal is számolhatnak a városközponti multikulturális közösségi tér kínálatáért lelkesedők.


JANUÁR

Budapest Bár 01.06.
Január eleji koncertjükön az elmúlt időszak ezerszínű, a zenekar kitűnő zenéje által összefogott repertoárból válogatnak majd, amely kínálatból természetesen a régi nagy kedvencek sem maradnak ki.

Aranyosi Péter és Dombóvári István 01.11.
Belegondolt például már abba, hogy vajon milyen érzés lehet Komodo szigetén libasorban vonulni a sárkányok elől? Nos, többek között erre a fontos kérdésre is választ kapunk ezen a Dumaszínház esten, mely után szem nem marad szárazon.

Gryllus Dániel, Szalóki Ági, Szirtes Edina Mókus 01.22.
A magyar kultúra napja alkalmából Weöres Sándor 32 évesen megírt A teljesség felé c. metafizikai kötete részleteinek feldolgozásával varázsolnak méltó ünnepet.

Trió à la Kodály 01.23.
A hagyományok ápolása mellett, a felállás elsődleges célja, új reflexiókat bemutatni Kodály műveire, amelyek ily módon XXI. századi nézőpontból újra felhívják a figyelmet a magyar zenére, azon belül a népzenére.


FEBRUÁR

Bereczki Zoltán 02.07.
A „Magyarország legsokoldalúbb előadóművésze” címet magáénak tudó színész-énekes-zenei producer Illúzió c. dalának sikerét koncertkörúttal tetézi. Így, akit a Budapesti Operettszínház Rómeó és Júlia feldolgozásának Mercutioja egyszer már meggyőzött, annak a Hangvillában a helye, nem fog csalódni.

Kulka János 02.02.
Elmondom újra c. koncertjén – bár zenés szerepeinek emblematikus dalaiból is válogat – nincs közte és a néző között a drámai figura, nem bújhat más bőrébe – magáról énekel, mindarról, ami foglalkoztatja, ami vele történik, amit érez. Jól ismert és az új dalok szólnak helyette: a Hegedűs a háztetőn, a Csárdáskirálynő, vagy a Koldusopera dalai, dalok a kedvencektől Cseh Tamástól Tom Waitsig és dalok, amelyeket neki és róla írtak. Róla és mindannyiunkról, ott a nézőtéren.

Vekerdy Tamás 02.29.
Belső szabadság – Elég jó szülő, elég jó gyerek c. előadását az ország minden pontján vastapssal köszöni meg a közönség, hiszen igazi kincsesbányát jelent a szülők, pedagógusok, lélektan iránt érdeklődők számára. A nevelés számos területét érinti, a Tanár Úrtól megszokott bölcsességgel, széleskörű tájékozottsággal, lebilincselő stílussal és fergeteges humorral.


MÁRCIUS

Koncz Zsuzsa 03.29.
Az „Ég és Föld között” a „királyt megtagadó”, sárga rózsát is megéneklő, táncdalfesztiváli felfedezett, mára szinte minden hazai elismerést magénak tudhat. Koncz Zsuzsát bemutatni a veszprémi közönségnek nem kell, hiszen 2015 tavaszán, teltházas fellépése alkalmával, ugyanitt, már volt alkalmunk örök slágereinek dallamait dúdolni. Most sem lesz másként.

Kormorán 03.15.
A jövőre negyvenedik jubileumát ünneplő, a népzenei motívumokat, népi hangszereket a rock zenei repertoárjával ötvöző zenekar több, mint száz albumot készített már. Zenéjük olyan filmekben, színpadi produkciókban csendült fel, mint a Honfoglalás, a Sacra Corona, az Elektra mindörökké, vagy A Napba öltözött lány. A napjainkban talán legjobb felállását élő együttes, minden bizonnyal méltó ünnepi hangulatot teremt a Hangvillában március idusán.


ÁPRILIS

Erdős Virág - Kollár-Klemencz László 04.12.
Első közös számuk, az Ezt is elviszem magammal szinte azonnal nagy siker lett. Az est személyes, mondhatni intim hangvétele meghatározó, amit a fellépő zenészek és az akusztikus hangzás még hitelesebbé tesz. A program a 2014-ben megjelent Legesleges albumra épül. Ezt egészítik ki korábbi Kistehén-dalok az Ember a fán c. lemezről, mely Európában és Amerikában is sikert aratott.

Petruska András 04.16.
Aki intimebb hangulatú, bensőségesebb koncertélményre vágyna, számára áprilisban kiváló választás lehet a Hangvilla Kamaratermébe kitalált koncertsorozat, melynek fellépői közt tudhatjuk a 2010-es Veszprémi Utcazene Fesztivál szakmai díjas előadóját is.


MÁJUS

Esterházy Péter és Dés László 05.02.
A két Kossuth-díjas művész Szó és szaxofon címmel olyan zenés felolvasóestet tart, ahol a műfaj nincs meghatározva, lehet regényrészlet vagy novella. A felolvasások közben, kellő dramaturgiai pontokon megszólal a zene, hangsúlyozva, aláhúzva, vagy akár ellenpontozva az egyes szövegrészeket. A közös produkcióban irodalom és zene, szöveg és dallam hat egymásra: az író műveiből olvas fel, a zeneművész pedig improvizál az elhangzott részletekre. Így az estnek kialakul egy íve, dramaturgiája, zene-dramaturgiája. Napjaink magyar irodalma és zenei élete e két meghatározó alakjának nem mindennapi estjére készülhetünk.

Erik Truffaz 05.13.
Neves hazai előadóink sorát egy nem mindennapi francia, zenei kiválósággal koronázzuk meg. A világhírű, francia-svájci trombitás azon kevés muzsikusok egyike, akit meghatározó alakként fogad el a jazz és az elektronikus tánczene világa. Mi sem bizonyítja ezt jobban, hogy jazz-fesztiváloktól kezdve hip-hop és drum and bass partikig egyaránt megtalálhatjuk nevét a fellépők között. Mint a nu jazz egyik emblematikus figurája, egyáltalán nem zárkózott el az oly divatos elektronikus hatásoktól sem, így alakulhatott ki évek során együttműködő partnereinek meglehetősen eklektikus névsora: Pierre Henrytól Alex Gopherig, Bugge Wesseltofttól a St. Germainig, Ed Harcourttól DJ Camig és Amon Tobinig. Magyar vonatkozású zenészpartnerei közül mindenképpen érdemes kiemelni a Harcsa Veronika nevével fémjelzett Bin-Jip zenekart.

Bródy János 05.18.
A Kossuth- és Liszt-díjas, a Magyar Köztársasági Érdemérem Középkeresztjével elismert zeneszerző-szövegíró-előadóművész, hetvenedik születésnapja alkalomból, barátai és tisztelői kérésére és mindenki örömére megosztja velünk dalokba foglalt véleményét szerelemről, barátságról, küzdelemről, szabadságról, magánéletről és köztársaságról… A dalszerző - aki az Illés és Fonográf együttesek meghatározó egyénisége, Szörényi Levente egykori szerzőtársa, Koncz Zsuzsa és Halász Judit dalok értelmi szerzője, a Kőműves Kelemen, illetve az örök érvényű István, a király rockopera egyik megálmodója - a mai napig hűséges maradt önmagához, szerénynek mondott előadói képességeivel is hitelesen és mindenki által érthetően fogalmazza meg nemzedékének álmait és csalódásait.

 

A bőséges repertoárt természetesen a továbbiakban is végigkíséri a Filharmónia - Hangvilla Bérletsorozat, mely prémium kategóriás komolyzenei kínálat keretében jövőre a Savaria Szimfonikus Zenekar Mozart Estje, a Budapesti Fesztiválzenekar, az Orfeo Zenekar és a Purcell Kórus előadásában Bach: Máté Passiója, végül a Budapesti Vonósok kerülnek reflektorfénybe. Mindezen túl a Győri Filharmonikus Zenekart is több előadással várják vissza.

Az idei évben megkezdett igényes és nívós programok íve töretlen, a fentiekben összefoglalt kínálat jövőre is meghatározó élményhez juttatja a Veszprémi Programiroda által prezentált koncertekre, előadásokra érkező vendégeket. 

Bakony Média névjegykártya