Az irodalmi műnek jut a főszerep

Írta:  8200 Veszprém december 04 2017 Betűméret Betűméret csökkentése Betűméret növelése

A Művészetek Háza Veszprém immár harmadik évadját rendezi meg az Olvasólámpa irodalmi programsorozatnak.

Az Olvasólámpa sorozatban közvetlenül magának az irodalmi műnek jut a főszerep. Ez már magában is kuriózum, minthogy a lehető legkevesebb dialógus, beszélgetés jellemezni a programokat. A meghívott szerző a közönséggel abban az értelemben kerül kapcsolatba, hogy művét, műveit, művének egyes részleteit maga a szerző olvassa fel. Az irodalmi rendezvényen ekként közvetlenül maga a mű hathat!

Kiinduló pont az, hogy a szerző tudhat legtöbbet az adott versről, kisprózáról, regényről, ezért a közönség megértését éppen azzal segíti, ahogyan felolvassa a szöveget, értelmezőn hangsúlyoz, tart szünetet, alkalmazza a dinamikai elemeket.

A tapasztalat az, hogy folyamatos felolvasással – még a legjobb dramatikai felépítéssel – sem lehet a hallgatóság figyelmét megtartani, ezért nyilván rövidke beszélgetésekkel, vetítésekkel, zenével lazítják ugyan az adott programot, mégis az esemény időtartamának legalább nyolcvan százalékát a mű szerző által közvetített befogadása tölti ki.

Mostani december 7-i alkalommal Cserna-Szabó András író a vendég, beszélgető partnere Király Levente költő, szerkesztő lesz. 

Na-Bed