Egész napos segregszemle Veszprémben

Írta:  8200 Veszprém május 18 2018 Betűméret Betűméret csökkentése Betűméret növelése

A Laczkó Dezső Múzeum 2018. május 19-én, szombaton 9 és 16 óra között rendezi meg a III. Veszprémi Honvédelmi Napot.

 A program a Laczkó Dezső Múzeum szervezésében a Magyar Honvédség alakulatainak, hagyományőrző csoportoknak és magánygyűjtőknek a közreműködésével valósul meg, a múzeum kiemelt szervezőtársa az LHSN.hu.

Az egész napos seregszemle során a látogatók megismerkedhetnek a múltbéli és a jelenkori katonaélet eszköztárával, tárgykultúrájával, érdekes relikviákat és modern katonai használati tárgyakat tekinthetnek meg és próbálhatnak ki. Hasznos ismertekkel és élményekkel gazdagodhatnak az ingyenes programra kilátogatók.

A III. Veszprémi Honvédelmi Nap ünnepi megnyitóval veszi kezdetét, melyben a résztvevőket köszönti S. dr. Perémi Ágota múzeumigazgató. A rendezvényt megnyitja Takács Attila dandártábornok, a MH Hadkiegészítő, Felkészítő és Kiképző Parancsnokság parancsnoka. Az ünnepélyes megnyitó keretein belül megemlékező beszédet mond Szűcs József ezredes „170 éves a Magyar Honvédség, 1848”. Az ünnepi programon közreműködik a Veszprémi Ifjúsági Fúvószenekar.

Az első kiemelt programelem a Veterán járművek felvonulása, melyek a Török Ignác utcától egészen az Óváros térig közlekednek, itt is lehetőséget biztosítva a járművek megtekintésére.

A megnyitó ünnepséget követően kezdetét veszik a tematikus programok, melyek során alaki bemutató, előadások, tárlatevezetések, hagyományőrző katonai szituációs bemutatók követik egymást. Így például, Kositzky Attila nyá. altábornagy előadása vagy a rajtaütési bemutató ellenséges harci helikopteren, VIP személy kimenekítése, Rainer Pál tárlatvezetése a Tanulmány Raktárban (LDM- Militária gyűjtemény).

A nap folyamán 9 órától egészen 16 óráig a kiállítók, hagyományőrző csoportok és a Magyar Honvédség egységeinek katonái várják a látogatókat. Információkkal szolgálnak tevékenységükről, érdekességekkel ismertetik meg a látogatókat.

A gyerekeket és családokat Katonai- Totóval és gyermek foglalkozatóval várják a szervezők. A helyes megfejtők között a Magyar Honvédség Hadkiegészítő és Központi Nyilvántartó Parancsnokság 3. Toborzó és Érdekvédelmi Központ támogatásával értékes ajándékok kerülnek kiosztásra.

A nap zárásaként a Gyöngyhalász Latin zenekar koncertjét hallgathatják a program résztvevői.

A rendezvény unikalitását a számos közreműködő önzetlen segítsége által megvalósuló ingyenesség és a téma különlegessége adja. Egy udvarnyi területen összpontosul múlt és jelen, a hadászat és a béke szellemisége. 

 

 

 

 

Na-Bed