Olvasólámpa Tömöry Péterrel

Írta:  8200 Veszprém március 20 2019 Betűméret Betűméret csökkentése Betűméret növelése

A programsorozatban közvetlenül magának az irodalmi műnek jut a főszerep.

A Művészetek Háza Veszprém immár negyedik évadját rendezi meg az Olvasólámpa irodalmi programsorozatnak.

Olvasólámpa sorozatunkban közvetlenül magának az irodalmi műnek jut a főszerep. Ez már magában is kuriózum, minthogy a lehető legkevesebb dialógus, beszélgetés jellemezni a programokat. A meghívott szerző a közönséggel abban az értelemben kerül kapcsolatba, hogy művét, műveit, művének egyes részleteit maga a szerző olvassa fel. Az irodalmi rendezvényen ekként közvetlenül maga a mű hathat - ajánla a programot a szervező. 

"Kiinduló pontunk az, hogy a szerző tudhat legtöbbet az adott versről, kisprózáról, regényről, ezért a közönség megértését éppen azzal segíti, ahogyan felolvassa a szöveget, értelmezőn hangsúlyoz, tart szünetet, alkalmazza a dinamikai elemeket.

Tapasztalatunk, hogy folyamatos felolvasással – még a legjobb dramatikai felépítéssel sem – sem lehet a hallgatóság figyelmét megtartani, ezért nyilván rövidke beszélgetésekkel, vetítésekkel, zenével lazítjuk ugyan az adott programot, mégis az esemény időtartamának legalább nyolcvan százalékát a mű szerző által közvetített befogadása tölti ki."

A programsorozat támogatója a Nemzeti Kulturális Alap

Na-Bed