Skip to main content

Negyedszázados siker

| 8200.hu | Nagyító alatt - Helyi hírek

Ünnepi esemény keretében emlékezett meg a napokban a veszprémi Oliva Hotel & Étterem a negyedszázados fennállásáról. Mészáros Zoltán ügyvezető barátai, üzleti partnerei és a város vezetői körében tekintett vissza a Pusztai étterem romjain 25 évvel ezelőtt megnyitott vendéglátóhely sikertörténetére.

Mészáros Zoltán, aki 1992 óta vállalkozó Veszprémben, felidézte: pontosan 25 éve, október 27-én délután 17 órakor nyitották meg a kapukat. Az első üzleti gondolata még a rádió volt, de végül az egykori Pusztai helyén valósította meg gasztronómiai álmát. A kezdeti éttermet hamarosan egy 11 szobás panzió követte, majd 2012-ben a harmadik épület, plusz 9 szobával. A legújabb mérföldkő a 2023-ban, az EKF hotelfejlesztési csomagnak köszönhetően megnyílt Oliva Smart volt, amivel a szálloda már 41 szobás komplexummá nőtte ki magát. Az ügyvezető köszönetet mondott a fejlődést segítőknek és kiemelte, hogy ez idő alatt mintegy 250 főt foglalkoztattak.

Porga Gyula polgármester az eseményen hangsúlyozta, hogy 25 év hosszú idő, különösen a 35 éves önkormányzatiság fényében. Kiemelkedő eredménynek tartja, hogy az Olivának ilyen rövid idő alatt sikerült branddé válnia, szemben például az Erzsébet-ligettel, amely a köztudatban még mindig „Lenin liget”. A polgármester kiemelte, nem az épületet, hanem az abban lévő munkát és szellemet ünneplik. Külön köszönetet mondott Mészáros Zoltán feleségének, Tündének a folyamatos támogatásért.

Simon Attila, a Kereskedelmi és Iparkamara elnöke a 25 évet egyfajta „fennsíknak” nevezte, ahol érdemes megpihenni. Rámutatott, a vállalkozó tudja, hogy a siker csak egy pillanatig tart, mert máris új célokat tűz ki. Az Oliva egy „gravitációs pont”, ami összehozza az embereket, alapokat teremtve kapcsolatoknak és üzleteknek. A siker titka a kitartó munka, a gondos odafigyelés és az innováció.

A törzsvendégek is felemelő szavakkal köszöntötték az éttermet. Bárdos János professzor „kultúrapedagógusnak” nevezte Mészáros Zoltánt, aki munkamániás és maximalista, ami elengedhetetlen a negyedszázados fennmaradáshoz. Kováts Péter, a Mendelssohn Kamarazenekar vezetője szerint az Oliva meg tudta teremteni az otthonosságot, amihez a jó ételek és szép enteriőr mellett lélek is kell. Hozzátette, hogy Mészáros Zoltán nem magának, hanem a jövőnek építette az intézményt. Végezetül Véh Balázs, a Katedra Nyelviskola alapítója azt a reményét fejezte ki, hogy az unokáik egyszer a Mészáros Zoltán utcán sétálhatnak majd.

Az Oliva Étterem története a veszprémi gasztronómia egyik legsikeresebb fejezete, amely a kitartás, a minőség és a jövőbe vetett hit példája.